Cea mai bizară Olimpiadă

0

În fiecare an, Mihail Pavlevici Karabelnikov (77) parcurge aproximativ 3 000 de kilometri din Novokuznetsk, Rusia, pentru a-și petrece vara în Soci. În timpul epocii sovietice, milioane de muncitori erau trimiși anual la faimoasele sanatorii din acest oraș, în speranța ridicării stării de spirit și întăririi condiției fizice. Astăzi, ele sunt rezervate pe parcursul întregului an și sunt de cele mai multe ori ocupate de pensionari sau de ruși cu varii handicapuri. Până în 2014, aproape toate aceste clădiri istorice vor fi transformate în hoteluri de lux care vor găzdui atleți, oficiali și spectatori ai Olimpiadei.

de Vice România

Situat pe malul Mării Negre, Soci este principala destinație de vacanță a Rusiei. Este un loc atât de frumos, încât Iosif Stalin avea o dacha (vilă rusească rustică) aici în epoca de aur. Şarmul regiunii va fi în curând băgat pe gâtul unei audienţe mondiale, când Soci va găzdui Jocurile Olimpice de Iarnă din 2014. În contrast cu atmosfera sa aparent însorită şi relaxată, trecutul oraşului este pătat de conflicte. Rusia încearcă – cu varii reuşite – să controleze regiunea de mai bine de 200 de ani. Astăzi, oraşul este un amalgam de etnii, toate cu trecuturi concurente şi declaraţii de independenţă.

Când Soci a câştigat pariul olimpic în 2008, oraşului îi lipseau facilităţile atletice de clasă mondială (lucru care a făcut selecţia sa şi mai ciudată). De atunci, guvernul rus a pompat 12 miliarde de dolari în remodelarea oraşului – după unele estimări, este cea mai mare sumă investită vreodată pentru a aduce un loc la înălţimea standardelor olimpice.

Fotograful Rob Hornstra şi jurnalistul/regizorul Arnold van Bruggen au documentat cu rigoare schimbările extraordinare din regiune, pentru o campanie multimedia pe care o numesc Proiectul Soci şi care va continua până la ceremonia de închidere a Jocurilor. Rob a fost suficient de amabil încât să ne ofere câteva imagini care surprind unicitatea genului de flux socio-economic din regiune.

 

Tânărul Dima îşi scufundă piciorul rănit într-un bazin de la spa-ul Matsesta. Se spune că apa de aici ar conţine un surplus de sulfat de hidrogen cu proprietăţi medicinale unice.

 

Masha, o gotică de 20 de ani din Soci, o arde la acvariul din centrul orașului. La momentul în care a fost făcută această fotografie, era prinsă cu repetiţiile pentru concursul Miss Soci. Câteva zile mai târziu s-a logodit cu prietenul ei, Vladimir. Se pare că n-a avut de ales în privinţa niciuneia dintre aceste decizii.

 

Seară disco la Club (care chiar aşa se numeşte), la etajul superior al sanatoriului Metallurg. Programul variază între seri de dans, karaoke şi alte forme de divertisment mai exotice, cum ar fi testări de parfumuri şi descoperirea tinerelor talente locale.

 

Stripteuza Aliona, cu câteva momente înainte de spectacol. Show-ul se ținea în incinta unui restaurant cu program extins, aflat la etajul superior al hotelului Zmiciuzina.

 

Acest articol a fost preluat de pe site-ul partener Vice România. Puteţi urmări restul materialului aici.Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger