Cea mai bătrână persoană din lume a murit la 114 ani. Câţi dintre noi avem şanse să trecem de 100 de ani?

0

Eunice Sanborn, considerată cea mai vârstnică persoană din lume, a murit la locuinţa sa din Texas, luni, la vârsta de 114 ani, informează LA Times. Potrivit Gerontology Research Group, în prezent, cea mai bătrână persoană din lume este Besse Cooper, care are 114 ani şi cinci luni, din Monroe, Georgia.

Jurnaliştii de la LA Times se întreabă dacă nu avem şanse cu toţii să trăim până la 114 ani cu o alimentaţie sănătoasă şi atitudinea potrivită, dar şi cu un pic de noroc, cu atât mai mult cu cât tehnicile medicale s-au îmbunătăţit considerabil.

Acest lucru nu este posibil, spune dr. Thomas Perls, specialist în longevitate, care a condus studiul New England Centenarian în cadrul Centrului Medical Boston din Massachusetts. El studiază cum genele, stilul de viaţă şi obiceiurile sănătoase se combină pentru a permite oamenilor să trăiască peste 100 de ani.

Atingerea unei vârste cu trei cifre nu mai este atât de neobişnuită, aproximativ una din 5.000 de persoane din ziua de azi atingând vârsta de 100 de ani. Dar vârsta de 115 ani este “incredibil de rară”, spune acesta.

Studiul acestuia arată că 15% din oameni au gene care îi predispun la atingerea vârstei de 100 de ani, dar un scop mai realist pentru noi ar fi vârsta de 90 de ani.

Dacă vrem să ne maximizăm potenţiala longevitate ar trebui să adoptăm stilul adeventiştilor, spune cercetătorul. Aceştia au o durată medie de viaţă de 88 de ani, media celorlalţi fiind cu 10 ani mai mică.

Adventiştii mănâncă moderat, sunt vegetarieni, nu beau, nu fumează şi gestionează mai bine stresul. În afară de acest indiciu, Perls spune că longevitatea se reduce la noroc.

Se pare că persoana care a trăit cel mai mult a fost Jeanne Calment, din Franţa, care a murit la 122 de ani în 1997.

Foto: Flickr / AZAdam

Citiţi şi:

Stoparea procesului de îmbătrânire. Progrese şi întrebări de ordin tehnic

De ce trăiesc mai mult fiinţele inteligente?

Futurologul Michio Kaku: Va trebui să părăsim Pământul la un moment dat, pentru că altfel vom muri

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger