Granny (Bunicuţa) – aceasta este porecla balenei cunoscute drept cea mai bătrână din lume, din câte ştim până acum. Granny a fost prima oară identificată în anii 1930, iar de atunci şi-a tot înmulţit familia, scrie site-ul Inhabitat. Faptul că încă este în viaţă şi îşi conduce numeroasa familie este o veste bună pentru ştiinţă, pentru mediu, dar una mai puţin bună pentru parcurile acvatice.
Documentarul Blackfish a pus parcurile tematice SeaWorld în faţa unui val de critici, cu care brandul duce o bătălie pierdută deja, sperând că, totuşi, va convinge publicul că a ţine balenele orca în captivitate este un lucru bun pentru acestea. Reprezentanţii brandului au susţinut, ani la rând, că nimeni nu ştie exact cât trăiesc balenele ucigaşe (orca), pentru a oferi o explicaţie pentru faptul că balenele ţinute captive de ei rareori ating vârsta de 20 de ani. Apariţia lui Granny pe harta oamenilor de ştiinţă dă peste cap şi mai tare situaţia pentru parcurile acvatice. Balena cu pricina a fost zărită în apele vestice ale Canadei, alături de copiii ei, nepoţii şi strănepoţii.
Potrivit proiectului Whale and Dolphin Conservation, balenele orca născute în captivitate trăiesc numai până la vârsta de patru ani şi jumătate. Din cauza acestei speranţe de viaţă reduse, multe dintre ele sunt forţate să se reproducă în continuu, lucru care le afectează sănătatea. Faptul că sunt ţinute în bazine le împiedică să înoate pe distanţe lungi – măcar 150 de kilometri pe zi, o activitate care, în mod normal, le ajută să se menţină în formă şi le creşte speranţa de viaţă. În ciuda concluziilor oamenilor de ştiinţă, parcurile acvatice au continuat, ani la rând, să susţină că balenele ucigaşe nu au nevoie să înoate atât de mult pentru a fi sănătoase. Grupurile care o monitorizează pe Granny spun că aceasta tocmai a încheiat o “cursă” de aproape 1.000 de kilometri, venind dinspre coasta californiană, alături de familia ei.
Balena Granny a suferit o pierdere provocată chiar de parcurile acvatice: unul dintre nepoţii ei, Canuck, a murit la vârsta de patru ani, după ce a fost capturat şi ţinut la SeaWorld. O orca separată de familia ei suferă enorm, din punct de vedere emoţional şi fizic. La SeaWorld, puii sunt mereu separaţi de mamele lor, lucru care le provoacă probleme serioase şi îşi pune amprenta asupra sănătăţii lor (unul dintre motivele pentru care trăiesc atât de puţin în captivitate). Deşi Granny este o excepţie, ca vârstă, în rândul orcilor, oamenii de ştiinţă estimează că speranţa medie de viaţă a unei balene ucigaşe este de 50 – 60 de ani, adică mult mai mult decât susţin reprezentanţii SeaWorld. În libertate, viaţa lor înseamnă mult înot, deplasare pe distanţe mari, explorare, varietate şi o conexiune foarte puternică cu familia.
Parcurile acvatice, precum SeaWorld, obţin profituri uriaşe de pe urma spectacolelor cu balene ucigaşe, dar şi cu alte animale marine, toate ţinute în captivitate, în ciuda numeroaselor dovezi aduse de ştiinţă că, ţinute în captivitate, balenele (şi alte animale) dezvoltă un comportament nefiresc speciei lor şi suferă din cauza multor probleme iscate de lipsa de libertate. În plus, în cazul orcilor, ele sunt un pericol pentru instructorii lor de spectacol. O petiţie pentru eliberarea balenelor ucigaşe a fost lansată nu demult, ajungând la peste 75.000 de semnături (la data redactării ştirii – n.r.). Dacă doriţi să vă alăturaţi celor care vor eliberarea orcilor, puteţi găsi şi semna petiţia aici.
Sursa şi foto: Inhabitat, The Dodo
Puteţi citi şi:
Canada versus balenele cu cocoaşă
O lege pentru eliberarea balenelor ucigaşe
Curtea Internaţională de Justiţie a ordonat Japoniei să stopeze uciderea balenelor
VIDEO Delfini şi balene, o filmare spectaculoasă realizată cu o dronă
India a interzis spectacolele cu delfini, considerate inacceptabile din punct de vedere moral
Delfin născut cu diformităţi, adoptat de balene
AUDIO Balena care imită vocea umană
Canada închide programul de cercetare a poluării marine
Balena orca albă – un exemplar posibil unic în lume