Ce vor să spună de fapt etichetele de pe produsele alimentare

3

“Light”, “Fără calorii”, “Natural” sau “Organic” – doar câteva exemple de mesaje prin care brandurile încearcă să ne convingă să facem alegeri “sănătoase”. Ce înseamnă de fapt cuvintele-cheie de pe etichete şi cât de natural este “naturalul” oferit de cea mai mare parte a produselor de pe rafturi? Cea mai bună verificare rămâne tot consultarea listei de ingrediente, oricât de mici ar fi literele şi oricât de multe elemente chimice n-aţi recunoaşte.

Potrivit FDA (Food and Drug Administration), fiecărei dintre aceste etichete îi corespundere o descriere standard, pe care produsul respectiv trebuie să o respecte. Aflaţi cum se traduc, conform acestor reglementări, câteva dintre cele mai răspândite mesaje afişate de ambalajele produselor  alimentare.

Fără grăsimi – Produsul conţine mai puţin de 0,5 g grăsimi / porţie

Conţinut scăzut de grăsimi – Produsul conţine mai puţin de 3 g grăsimi / porţie

Uşor / Light – Poate însemna mai multe lucruri, tocmai de aceea trebuie verificată compoziţia produsului:

– Produsul are mai puţine calorii sau jumătate din cantitatea de grăsime pe care o conţine varianta non-light a produsului;

– Conţinutul de sodiu al unui produs alimentar este cu 50% mai mic decât cel al variantei non-light

– O mâncare de culoare deschisă

Fără calorii – Produsul conţine mai puţin de 5 calorii / porţie

Conţinut scăzut de calorii – Produsul conţine mai puţin de 40 calorii / porţie

Dacă data viitoare veţi putea diferenţia mai bine produsele light de cele uşoare doar cu numele, cei de la Freedieting mai oferă câteva sugestii de evitare a trucurilor folosite de producători pentru a-şi convinge cumpărătorii de beneficiile alimentelor pe care le oferă.

“Îmbogăţit”, “fortifiat”, “adăugat”, “extra”, “plus” – înseamnă, de obicei, că produsul a fost procesat într-un anume fel

“Băuturi din fructe” – înseamnă că produsul conţine foarte puţine fructe sau deloc, dar în schimb are un ridicat conţinut de zahăr. Căutaţi-le mai degrabă pe cele pe care scrie “100% suc de fructe”.

“Cu făină de grâu”, “secară” sau “multicereale” – arată că produsul este o bună sursă de cereale integrale, dar din păcate nu este precizată proporţia acestor ingrediente.

“Natural” sau “Produs din ingrediente naturale” – arată că producătorul a pornit de la materie primă naturală. Odată procesată însă, produsul alimentar nu mai are nimic “natural”.

“Cultivat organic”, “organic”, “fără pesticide”, “fără ingrediente artificiale” – aceste etichete nu transmit valoarea nutritivă şi nici elemente legate de siguranţa oferită de acel produs. Preferaţi etichetele pe care scrie “cultivare organică certificată”.

“Fără zahăr”, “fără zahăr adăugat” – acestea nu oferă informaţii despre derivaţii sau înlocuitorii de zahăr, care pot avea la fel de multe calorii ca şi zahărul, dar care pot fi mult mai dăunătoare.

Sursa: Freedieting.com

Foto: Dietsinreview.com

 

Tags:



3 comentarii

  1. Mihai TĂNASE on

    Chiar nu se poate traii fara a cita în permanenta din gaselnitele americane ? Chiar este “bucataria” americana un exemplu demn de urmat ? Parca zilele trecute dadeati cu bâta în Coca-Cola…

  2. Pingback: TOTB.ro - Un măr pe zi ține doctorul la distanță » Think Outside the Box

  3. Pingback: Mituri despre alimentele “organice”. Ce e bio în farfurie și ce nu e?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger