Ce văd animalele când se uită în oglindă?

1

Elefanţii asiatici, unele maimuţe, delfinii şi coţofenele se recunosc atunci când se văd în oglindă; câinii, deşi pot recunoaşte alte animale dacă le văd într-o oglindă, nu se recunosc pe ei. Dar şi unui pui de om îi sunt necesare între 18 şi 24 de luni până să realizeze că se vede pe sine însuşi în oglindă, scrie National Geographic.

 

 

“Câinii sunt foarte inteligenţi şi adaptabili, dar nu au capacitatea cognitivă necesară pentru autorecunoaştere vizuală, fie că vorbim de oglindă, un video sau o fotografie”, explică Liz Stelow, specialist în comportamentul animalelor la Veterinary Medical Teaching Hospital din cadrul Universităţii California. Nici nu este surprinzător: câinii au evoluat îmbunătăţindu-şi constant mirosul, astfel că acesta este mai important pentru ei decât recunoaşterea vizuală. Însă unele animale au reuşit să “spargă codul” cognitiv necesar autorecunoaşterii în oglindă: delfinii, elefanţii asiatici, coţofenele şi unele maimuţe. Fazele prin care trec în momentul în care sunt puse în faţa oglinzii încep de la stadiul în care animalul repetă mişcări ciudate, oarecum pentru a se convinge că imaginea din oglindă face acelaşi lucru şi ajung la stadiul în care vor să îşi exploreze părţi ale corpului pe care nu le pot vedea cu ochiul liber.

Spre exemplu, în cazul delfinilor, oamenii de ştiinţă au observat că, puşi în faţa oglinzii, aceştia caută să vadă urmele lăsate pe corpul lor de către cercetătorii care i-au marcat, spune cercetătoarea Diana Reiss, autoarea cărţii The Dolphin in the Mirror şi expert în psihologia animalelor la Hunter College, New York. Elefanţii asiatici analizaţi au atins oglinda cu limba şi şi-au examinat interiorul gurii. Alte animale, în afară de câini, reuşesc să identifice animale din specia lor în oglindă, dar nu pe ele însele. În baza mai multor astfel de cercetări, dar şi a unor experimente directe, mai multe grădini zoologice, spre exemplu, au încercat să folosească oglinzile pentru a declanşa fenomenul de împerechere şi construire a cuibului la păsările flamingo, care se reproduc numai când consideră că colonia din care fac parte are o anumită mărime, ca număr. Iar, potrivit revistei de specialitate Horse and Hound, anxietatea cailor poate fi redusă dacă oglinzile sunt plasate într-un anumit fel.

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: National Geographic

 

Puteţi citi şi:

O prietenie de 11 ani dintre un leu şi omul care l-a adoptat

Febra selfie-urilor a ajuns şi în lumea animalelor

Maimuţele au o formă de conştiinţă de sine


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger