Ce trebuie să faci în timpul unui cutremur

4


În cazul unui cutremur, există cîteva practici standard, despre care s-a constatat de-a lungul timpului că sunt cele mai eficiente în minimalizarea riscurilor. O parte dintre acestea vin în contradicţie cu impulsurile noastre primare (cel mai obişnuit fiind dorinţa de a ieşi afară), dar în acest caz, e bine să ne bazăm mai mult pe concluziile specialiştilor decît pe instinctele noastre. 

Dacă eşti în interior:

Aruncă-te la podea, pune-te la adăpost sub o masă sau o piesă de mobilier solidă şi stai acolo pînă se termină. Dacă nu ai nici o mobilă sigură în apropiere, acoperă-ţi faţa şi capul cu mîinile şi cuibăreşte-te într-un colţ. Fă un număr cît mai mic de mişcări posibil.

Nu te plasa în apropierea ferestrelor, vitrinelor, sub instalaţii de iluminat sau mobile care pot să cadă.

Dacă eşti în pat, rămîi acolo şi protejează-ţi capul cu o pernă. În caz că ai deasupra o instalaţie de iluminat sau ceva care poate să cadă, mută-te în cel mai apropiat punct sigur.

Foloseşte pragul ca adăpost numai dacă e foarte aproape de tine şi dacă ştii că e solid.

Stai în interior pînă se termină. Statisticile arată că cele mai multe victime se numără dintre cei care încearcă să iasă.

Nu folosi liftul.

Dacă eşti în exterior:

Rămîi afară.

Îndepărtează-te de clădiri, stîlpi şi cabluri electrice.

Cele mai multe victime se produc din cauza zidurilor care cad, a aşchiilor de sticlă şi a obiectelor. Dacă eşti afară, nu te apropia de zidurile clădirilor.

Dacă eşti într-un vehicul:

Opreşte cît de repede poţi şi rămîi înăuntru. Dar nu opri lîngă clădiri, copaci, sub cabluri electrice, poduri etc.

După ce s-a terminat, condu cu prudenţă, evită drumurile afectate.

Dacă eşti prins sub dărîmături:

Nu aprinde nici un chibrit sau brichetă.

Nu te mişca prea mult, nu încerca să împingi dărîmăturile.

Acoperă-ţi gura cu o batistă sau o cîrpă.

Ciocăneşte în ţevi sau în pereţi, fluieră. Nu striga decît în ultimă instanţă, altfel poţi înghiţi cantităţi periculoase de praf.

Citiți și:

5 modalități simple de a vă feri de radiațiile telefonului mobil

6 remedii puţin ştiute pentru afecţiuni comune

Apă de gură pentru picioare care miros urât? 5 leacuri domestice cu efecte surprinzătoare

8 aplicaţii surprinzătoare pentru uleiul de măsline

Tags:4 comentarii

 1. si spune tatal nostru sau orice alt d-zeu dupa religie ca oricum in Romanica daca vine unu mai mare de 7,7 nici crucile din tintirim nu mai raman in picioare!

 2. Si daca te cheama Boc, Basescu sau faci parte din aceeasi breasla cu ei, cele mai sigure instructiuni sunt:
  1. se cauta un pistol, se armeaza, se indreapta teava spre tampla si se trage.
  2. se cauta un cutit ascutit, si se face o crestatura de 2 cm adancime seasupra palmei.
  3. pentru cei care stau la etaje superioare, intrucat scarile si lifturile nu sunt sigure, va recomandam fereastra si saltul cu capul inainte.

  • RUSINEEE PENTRU -EMIL G TRANSMIS DE ION CRISTIAN PENTRU COMENTARIUL IMBECIL CARE L-AI FACUT MAI SUS .TU CA NU TE POT NUMI DUMNEATA NU ESTI UN OM ESTI UN OM FARA SUFLET DUPA PAREAREA MEA PLIN DE URA SI DUSMANIE PENTRU ACEASTA DUMNEZEU SA TE IERTE CACI EU NU PRE TE POT IERTA PENTRU CEA CE AI SCRIS SI SA TE FEREASCA DUMNEZEU SA MORI IN MARELE CUTREMUR CARE VA VENI SI LA NOI CAND VA HOTARA DUMNEZEU INCA ODATA RUSINE PENTRU CELE SCRISE -TU SIGUR CA NU ESTI ROMAN CA DACA AI FI NU TE-AI COMPORTA ASA -TOATA DEZAPROBAREA MEA FATA DE TINE SI DE GANDIREA TA -ION CRISTIAN -BUCURESTI -DUMINICA 13 MARTIE 2011.ORA.14.06.PM.

   • Domnule Ion, ofera-mi o mitraliera si imunitate completa si o sa fac cel mai mare bine acestei tari, cu riscul de a putrezi in iad- diferenta fata de Romania nu ar fi prea mare. Multi dintre acesti nenorociti sunt criminalii din 1989, care au omorat si continua sa omoare tot ce este frumos si bun in tara asta. Cate persoane au omorat pasiv acesti nesimtiti? Stresul pentru siguranta zilei de maine si traiul plin de nevoi sunt mai rele decat cancerul. Ar fi multe de discutat, insa nu se merita sa imi pierd timpul cu o persoana care vede biserica fiind absolutul. Si apropo, poate si din prea multa adictie fata de Dumnezeu, redactarea mesajului dumneavoastra imi ofera cateva detalii si despre gradul de cultura. Pace si cum a zis si styx, sa va rugati sa nu vina un cutremur de peste 7 grade. Eu sunt mult prea plin de ura si dusmanie pentru a face asta- haha.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger