Ce spune Raportul Mondial pentru Fericire

0

Danemarca, Norvegia, Finlanda și Olanda sunt cele mai fericite țări din lume, spune Raportul întocmit de The Earth Institute și primul de acest gen din lume.  Dacă evaluarea vieții în țările nordice a avut o medie de 7.6 din 10, în cele mai puțin fericite țări analizate – Togo, Benin, Republica Centrală Africană și Sierra Leone -, nota finală nu a depășit 3,4. Studiul este disponibil online și ia în calcul mai mulți coeficienți, de la impactul banilor asupra bunăstării, până la diferențele de vârstă în aprecierea propriului confort interior.

 

World Happiness Report  (WHR) este disponibil aici și oferă date colectate de la mai multe institute de statistică, cum ar fi Gallup World PollWorld Values Survey, European Values Survey sau European Social Survey. Trecând peste criticile aduse acestui tip de evaluare, mulți susținând că rezultatele sale se aplică numai subiecților WEIRD (vestici, educați, industrializați, din democrații prospere), WHR adună informații din foarte multe țări și culturi diferite, generând un pattern de valori la care oamenii își raportează ideea de fericire. România nu se află printre țările analizate, însă concluziile referitoare la contextul general în care am ajuns să cuantificăm satisfacția legată de viață ne pot ajuta să ne facem o idee despre valorilor pe care, în mare, le considerăm importante.

 

 

De asemenea, este important de menționat că rezultatele acestui studiu își vor găsi, în funcție de prioritățile și disponibilitatea diferitelor state, ecouri în politicile economice și sociale pentru viitorul mediu. Legiuitorii insistă într-o normativizare a fericirii, astfel încât putem sta cu ochii pe evoluția acestui proces, pentru a privi cu un ochi critic raportul dintre cetățeni și cei care veghează la ”binele comun”. Până atunci, am făcut mai jos un rezumat al criteriilor luate în considerare în acest raport, de la câștiguri, la religie.

Venituri

Printre sociologi este cunoscut așa-numitul paradox Easterlin, potrivit căruia, în medie, un venit mai ridicat atrage după sine fericirea indivizilor, însă, la nivelul unei țări sau comunități numeroase, nu se aplică același principiu și venitul global mai ridicat nu duce la un coeficient de fericire global mai mare. Acest lucru se explică prin faptul că oamenii au tendința să se compare cu alți oameni – tocmai de aceea, cei bogați se vor compara tot timpul cu cei săraci, astfel încât prima ipoteză va rămâne constantă.

Jeffrey Sachs, director la The Earth Institute, spune că în societățile prospere, cu cât un individ are mai mulți bani, cu atât crește suma de care are nevoie pentru a-i afecta starea de fericire. ”Această idee e cunoscută ca diminuarea utilității marginale a venitului. Să presupunem că într-o gospodărie săracă, al cărei venit e de 1000 $, e nevoie se încă 100 $ pentru a crește puțin nivelul de satisfacție. Într-o gospodărie bogată, cu venituri de 1.000.000 $, e nevoie de 1000 de ori mai mulți bani, adică de 100.000 $, pentru a avea același efect,” scrie Sachs.

Un alt aspect important relevat de European Social Survey este că cei care au spus că obișnuiesc să-și compare veniturile cu cele ale altor oameni, s-au dovedit și cei mai nefericiți în statisticile finale.

 

 

Munca

Șomajul este unul dintre factorii principali care afectează major bunăstarea: lipsa unui loc de muncă are un efect comparabil cu cel al doliului sau al despărțirilor, făcându-i pe oameni să se simtă inutili. E important de subliniat că, declarat, nu atât lipsa veniturilor îi afectează pe șomeri, cât pierderea statutului social și scăderea stimei se sine aferente.

Contează, de asemenea, calitatea muncii, iar faptul că cei mai mulți oameni s-au declarat cel mai puțin fericiți în prezența șefilor direcți arată că sistemele actuale de muncă se bazează prea puțin pe importanța relațiilor interumane, mizând mai degrabă pe mecanismele puterii.

Capitalul social

Socializarea joacă un rol esențial în percepția asupra fericirii, aceasta din urmă fiind alimentată și de întâlnirile frecvente cu prietenii și rudele, de participarea la evenimente sociale și culturale, de practicarea sporturilor și implicarea în muncă de voluntariat sau alte activități pro-sociale. Nivelul de încredere dintr-o comunitate contribuie substanțial la bunăstarea declarată a membrilor săi. Libertatea de care se bucură cetățenii este la rândul ei luată în calcul în acest barometru al fericirii, iar faptul că dintre societățile documentate în anii 90 s-au dovedit cele care aparțineau fostului bloc sivietic este în sine relevant.

Valori și religie

În acest moment, 68% dintre adulți susțin că religia joacă un rol important în viețile lor de zi cu zi, însă impactul ei asupra gradului de fericire nu este încă pe deplin lămurit. Una dintre piste ar putea fi dedusă din statisticile Gallup World Poll, care arată că practicile și credințele religioase sunt mai răspândite în țările unde nivelul de trai este mai scăzut – venituri mai mici, durata de viață, educația și siguranța personală. Singurul stat în care credințele religioase sunt mai răspândite și pronunțate decât în țările unde viața nu e tocmai ușoară este SUA. De asemenea, religia este percepută ca factor de coeziune socială, asigurând ”mai multe rude și prieteni pe care poți conta”, un sentiment de respect mai pronunțat și senzația că ”viața are un scop mai înalt.”

Sănătatea mintală

În țările dezvoltate, 26% dintre bolile de care suferă cetățenii sunt de ordin psihic, la nivel mondial șprocentul ajungând la 13%. În ultimii ani, acest factor a început să devină din ce în ce mai pregnant atunci când oamenii își analizează problemele și impedimentele într-o viață pe care o consideră fericită.

Sănătatea fizică

Pe lângă efectul previzibil al problemelor de sănătate asupra bunăstării, în acest caz relația este ambivalentă, fericirea afectând sensibil starea de sănătate. Potrivit studiilor de specialitate, oamenii care declară un nivel de bunăstare mai scăzut, au șanse mai mari să sufere de boli cardiace, să sibă infarcturi și porniri suicidale, iar durata de viață este mai mică. Cei care-și apreciază pozitiv starea de fericire au, spun cercetătorii, activitate neuroendocrină și cardiovasculară mai bună.

Familia

Wordl Happiness Report arată cum căsnicia este, universal, unul dintre factorii care sunt direct corelați cu satisfacția unei vieți împlinite. Estimările arată că cei căsătoriți se declară mai fericiți decât cei singuri, văduvi sau divorțați. S-ar părea că în toate regiunile sudiate, SUA, UE, Elveția, America Latină, Rusia și Asia, cei căsătoriți s-au declarat mai fericiți decât cuplurile ”fără acte-n regulă.”

În ceea ce privește copiii, maternitatea și paternitatea nu sunt o garanție a unui nivel mai ridicat de fericire. Bucuria de a fi părinte depinde de vârsta copiilor, de calitatea relației de cuplu și de contextul social, iar studiile arată că oamenii bogați sunt, în medie, mai fericiți că sunt părinți decât cei cu venituri scăzute. De asemenea, în țările nordice, unde există susținere din partea statului mai mare pentru tinerii părinți, locuitorii s-au declarat mai fericiți de statutul lor parental.

Educația

Deși o relație directă între educație și fericire nu a fost stabilită, o educație mai lungă și mai temeinică ridică șansele de angajare și siguranța profesională, afectând în mod direct alți factori esențiali pentru evaluarea bunăstării.

Genul

În țările cele mai avansate, femeile se declară mai mulțumite și mai fericite decât bărbații, însă acest lucru este valabil strict în condiții socio-economice bune. În țările mai sărace, lucrurile stau exact invers, bărbații declarându-se mai fericiți decât femeile. O altă tendință observată de realizatorii studiului a fost faptul că, atât în SUA, cât și în Europa, scade încet gradul de fericire declarată al femeilor, în raport cu bărbații.

Vârsta

Deși am fi tentați să cerdem că fericirea este strict asociată cu tinerețea, graficele arată că, în general, există un pattern al relației dintre vârstă și bunăstare, care arată că nivelul minim de fericire este asociat cu vârsta de mijloc (40-50 de ani), după acest prag înregistrându-se o altă creștere.

Aici puteți vedea mai detaliat cum stau lucrurile cu fericirea în mai multe colțuri ale lumii, în funcție de gen, vârstă, venituri ș.a.m.d.

 

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger