Pofta unei americance care ajunsese să mănânce chiar și patru căpățâni de salată verde a devenit mai mult decât un obicei sănătos și i-a atras atenția. “După serviciu, mergeam direct la frigider și mâncam pe loc salată verde”, spune Elsie Campbell, în vârstă de 59 de ani din Derby, Marea Britanie.
În același timp cu apariția obiceiului i-a apărut și un mic nodul la sân și a mers la medic. Așteptând rezultatele, soțul femeii, cercetător, a început să investigheze compoziția salatei, căutând un motiv pentru pofta nejustificată a soției. El a descoperit că sulforafanul, un compus natural din frunzele verzi, are trăsături anticancer.
După ce medicii au pus diagnosticul de cancer la sân, soțul pacientei era convins să pofta de salată venea din nevoia organismului de a se lupta cu celulele canceroase. Dar oamenii de știință spun că nu există dovezi care să susțină această teorie. “Nu am auzit de pofte care să fie semnale pentru cancer și nu văd un motiv pentru care ar fi”, spune dr. Lisa Carey, director medical la University of North Carolina Breast Center.
Carey spune că există unele dovezi științifice pentru cei cu deficiență de fier în organism care mestecă în neștire cuburi de gheață sau au tendința de a mânca substanțe non-alimentare precum murdărie, cretă sau hârtie. Ironic, aceste lucruri nu conțin fier, dar medicul care aude de aceste “simptome” de obicei află că pacientul suferă de deficiență de fier.
Poftele alimentare sunt, de obicei, asociate cu sarcina, dar medicii spun că nici acestea nu au legătură, de fapt, cu nevoile organismului. Așadar, chiar dacă nu indică o boală, poftele alimentare trebuie tratate cu atenție. Elsie, care a scăpat de cancer de opt ani, este, însă, convinsă că pofta sa de salată a avut legătură cu cancerul, mai ales că de atunci a scăpat și de pofta de salată.
Foto: Flickr / quinn.anya
Sursa: ABC News