Ce se întâmplă în creierul rapperilor când improvizează

0

Rapping-ul freestyle – arta muzicală de a improviza și îmbina versuri neprelucrate – este o abilitate de mare preț în lumea hip hop-ului. Pornind de la asta, specialiștii în neuroștiințe de la Institutul Național pentru Surditate și Alte Afecțiuni de Comunicare din SUA au supus 12 rapperi imagisticii prin rezonanță magnetică funcțională pentru a vedea ce se întâmplă cu creierul lor atunci când improvizează.

 

Open Mike Eagle, unul dintre autorii cercetării

 

Pe lângă asta, cercetătorii i-au pus pe artiști să memoreze și versuri alese de ei pentru a compara scanările cerebrale din timpul freestyling-ului cu cele din timpul recitării mecanice și a vedea ce regiuni ale creierului se activează pe durata improvizației, scrie Nature.com. Rezultatele au fost corelate cu cele ale unui studiu similar realizat pe cântăreți de jazz. În timpul improvizțaiei, ambele tipuri de artiști au prezentat o activitate mai scăzută în zona lobilor frontali cunoscută sub numele de cortex prefrontal dorsolateral și o activitate mai intensă în cortexul prefrontal. Zonele dezactivate au fost asociate cu alte funcții cerebrale.

Oamenii de știință cred că, în timpul improvizației, are loc o relaxare a funcțiilor executive ale creierului, menită să dea frâu liber atenției naturale, neconcentrate și proceselor necenzurate, ceea ce ar putea sta la baza creativității. Rezultatele oferă și o posibilă explicație pentru senzația artiștilor că muzica nouă care țâșnește din ei în timpul improvizației pare să se compună singură. Din moment ce regiunile prefrontale laterale ale creierului sunt mai puțin implicate, artistul are senzația că performance-ul are loc în afara conștienței sale.

Aflați mai multe pe Nature.com.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger