Ce se întâmplă dacă renunţi timp de un an la zahăr

5

În condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat recent noi recomandări, sugerând că ar trebui să ne reducem consumul total de zahăr la doar 5%, iar unii oameni de ştiinţă spun că zahărul ar trebui normat asemenea tutunului şi alcoolului, bătălia împotriva acestui inamic aflat la îndemâna tuturor devine din ce în ce mai acerbă. Povestea lui Eve Schaub care, timp de un an, a renunţat împreună cu familia ei la consumul de zahăr, ne arată ce impact are această schimbare. Schaub a scris şi o carte pe această temăYear of No Sugar,  publicată săptămânile trecute.

 

oprezno-sa-konzumiranjem-secera-unistava-jetru-i-stvara-holesterol-

 

Familia Schaub a eliminat din dietă nu doar zahărul ca atare şi mierea, ci şi toate alimentele care conţin zahăr adăugat, multe dintre ele neaşteptate: sosuri pentru salate, maioneză, pâine, chiar şi bacon. Singura excepţie a constituit-o zahărul natural, regăsit în fructe. Potrivit mărturiilor celor patru membri ai familiei, părinţii şi cei doi copii, schimbările pozitive nu au întârziat să apară, deşi s-au instalat într-un ritm lent.

 

The Great Sugar Hunt from Stephen Schaub on Vimeo.

 

Una dintre principalele modificări a fost faptul că cei patru au început să se simtă mai energici şi să aibă mai puţine probleme de sănătate, iar atunci când au avut, de pildă, viroze, susţin că s-au vindecat mai repede. Surprinzător pentru mulţi, niciunul din cei patru nu a slăbit în timpul acestui experiment. “De-a lungul timpului, ni s-a schimbat sensibil simţul gustului. Lucrurile dulci au început să ni se pară diferite, ba chiar dezgustătoare până la urmă. Alimentele care în mod normal ni se păreau apetisante, au devenit obscene şi greţoase,” spune Eve Schaub, într-un interviu pentru Huffington Post. 

După experimentul de un an, familia a revenit la o dietă normală, păstrând însă un consum moderat de zahăr şi alegând să-şi prepare în casă diverse alimente, cum ar fi pâinea sau maioneza, care, cumpărate din comerţ, conţin zahăr adăugat. “Cu siguranţă că avem un cer al gurii mult mai sensibil acum şi o apreciere mult mai fină a gustului dulce. Dintr-o persoană care se delecta cu o ditamai bucata de tort, am ajuns să prefer gustul mult mai subtil al cremelor de fructe. Când alegem să servim un desert, ceea ce se întâmplă rar, e unul mic şi foarte special,” spune Eva Schaub, care le recomandă oamenilor să se informeze mai temeinic despre efectele zahărului şi să elimine pe cât posibil acest ingredient.

Sursa: Huffington Post

Puteţi citi şi:

VIDEO Ce spune preşedintele Coca Cola Europa despre cantitatea de zahăr dintr-un pahar de Cola

Opt tipuri de alimente care îţi strică inteligenţa

Obezitatea a crescut de patru ori în ţările în curs de dezvoltare


5 comentarii

  1. Nu va mai dati asa destepti Oana si Crunt. A servi inseamna si a manca sau bea.

    SERVÍ, servesc, vb. IV. 1. Tranz. A îndeplini anumite funcții, însărcinări, datorii față de cineva; a sluji. ♦ Intranz. A face serviciu, a funcționa ca… ♦ Intranz. A lucra în calitate de om de serviciu, a sluji. ♦ A lucra în interesul, în slujba cuiva; a susține, a sprijini. Îmi servesc prietenii. ♦ A fi de folos, util cuiva. Cu ce te pot servi? 2. Intranz. (Despre lucruri) A folosi la…, a fi utilizat ca…, a avea rolul de… ♦ Refl. (Despre oameni) A se folosi, a face uz de… 3. Tranz. A pune, a aduce la masă mâncare, băutură etc. ♦ A prezenta cuiva o mâncare ca să ia din ea, a trata pe cineva cu ceva; a da să mănânce. ♦ Refl. A lua să mănânce sau să bea. Se servi cu câteva bomboane. ♦ Fig. A da, a transmite. Încearcă să-i servească ultimele noutăți. ♦ (Despre vânzători, funcționari etc.) A oferi solicitanților cele cerute; a executa o comandă. ♦ A asigura o prestare de serviciu; a deservi. Ascensorul servește etajele de sus. 4. Tranz. (La unele jocuri sportive cu mingea și la jocul de cărți) A pune mingea sau cărțile în joc. ♦ A plăti, a furniza. A servi o rentă. (sursa DEX)

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger