Ce se întâmplă cu pacienții aflați în moarte clinică?

0

Unii cred că au văzut cum ar fi viața de apoi, alții spun că au plutit deasupra corpurilor privind cum medicii le salvează viața. Dar, în realitate, experiențele pe care le au oamenii în fața morții ar fi doar o activitate electrică mai intensă în creierul celui aflat pe moarte.

Experimentele pe șoareci ale căror inimi s-au oprit au arătat că modelul activității era similar cu cel observat când animalele erau complet conștiente. Dar, semnalele erau de opt ori mai puternice. Cercetătorii spun că descoperirea activității cerebrale mult mai intense imediat după ce inima se oprește arată că fenomenul are o natură mai mult fizică decât spirituală.

S-a spus că un creier pe moarte ar fi incapabil de așa o activitate complexă, iar experiențele din timpul morții clinice și-ar avea originea în suflet. Cercetarea de față sugerează că se întâmplă ceva în apropierea morții care determină stimularea creierului provocând, se pare, închipuiri și senzații asociate cu experiențele de dinaintea morții.

O cincime dintre persoanele care supraviețuiesc unui atac de cord susțin că au avut experiențe din altă lume când erau în moarte clinică.

Printre cele mai frecvente experiențe din apropierea morții despre care vorbesc pacienții se numără traversarea unui tunel către o lumină intensă, separarea de corp, întâlnirea cu o persoană moartă sau cu îngeri și trecerea vieții prin fața ochilor. Dar, cercetătorii consideră că acestea sunt doar halucinații determinate de încetarea activității creierului.

Noua cercetare a implicat înregistrarea impulsurilor electrice nervoase în cazul șoarecilor anesteziați ale căror inimi au fost oprite artificial. La 30 de secunde după stopul cardiac, toate animalele au avut o activitate cerebrală scurtă, dar foarte intensă. Unele dintre aceste semnale au depășit nivelul de activitate cerebrală înregistrată la animalele conștiente, spun cercetătorii americani.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger