Ce se întâmplă dacă te apuci să restaurezi singur picturile din biserică

1

O enoriaşă a bisericii Sanctuary of Mercy, de lângă Zaragoza (Spania), a pus pe jar autorităţile responsabile de patrimoniul istoric din regiune. Ea s-a apucat să restaureze singură (deşi nu are studii de specialitate) o pictură veche de peste 100 de ani, care se deteriorase din cauza umezelii. În ciuda bunelor intenţii, problema este că pictura nu mai seamănă deloc cu ce era înainte.

 

 

„Ecce Homo”, frescă realizată de Elias Garcia Martinez care îl înfățișează pe Iisus Cristos, nu este o operă extrem de valoroasă, dar are o mare valoare sentimentală pentru comunitatea deservită de biserica Sanctuary of Mercy. Enoriaşa (o bătrânică de 80 de ani), supărată că nimeni nu repară lucrarea şi că aceasta s-a deteriorat atât de mult, a luat o pensulă şi a făcut ce a crezut ea mai bine ca să refacă imaginea lui Iisus. Un strat de vopsea aruncat la întâmplare a acoperit liniile fine ale picturii, aşa că portretul de acum pare mai degrabă schiţa ciudată a unei maimuţe extrem de păroase, care poartă o haină ce nu i se potriveşte.

După ce a văzut ce a făcut, femeia a anunţat consilierul local însărcinat cu probleme culturale. Când au privit „opera”, istoricii de artă s-au luat cu mâinile de cap. Ei se vor întâlni de urgenţă la biserica cu pricina, pentru a vedea ce se poate face pentru restaurarea picturii. „Femeia a avut intenţii bune, fără îndoială. Săptămâna viitoare se va întâlni cu un restaurator adevărat, căruia îi va spune ce materiale a folosit. Dacă nu o mai putem repara, vom acoperi acea zonă din perete cu o fotografie a picturii”, a spus Juan Maria Ojeda, consilierul pe probleme de cultură. Ca o ironie a sorţii, centrul local care se ocupă de conservarea şi restaurarea operelor de artă tocmai a primit o donaţie semnificativă din partea nepoatei pictorului care a realizat fresca, pentru a o restaura.

 

Sursa şi foto: BBC

 


Un comentariu

  1. Pingback: Tăntica restauratoare cere drepturi de copyright pe fresca pe care a schimonosit-o | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger