Ce s-ar întâmpla dacă toată planeta ar adopta o dietă americană sau o dietă japoneză

0

Felul în care alegem să ne construim alimentaţiile are numeroase costuri nevăzute, printre care emisiile de gaze de seră şi impactul profund al agriculturii intensive. Cum populaţia globală urmează să atingă, potrivit statisticilor, cifra de 9,6 miliarde în 2050, Naţiunile Unite estimează că va fi necesară o dublare a producţiei de hrană. Unul dintre principalele motive constă în schimbarea la nivel global a dietei: cu cât oamenii ajung să consume mai multă carne, cu atât este nevoie de suprafeţe agricole mult mai mari şi cu atât cresc periculos emisiile de dioxid de carbon.

 

hamburger-largement-prefere-sushi-pizza-77868

 

Pe măsură ce populaţia umanităţii creşte, iar nivelul de trai al ţărilor se află la rândul lui pe o pantă ascendentă, dietele oamenilor sunt supuse la rândul lor schimbării, înregistrându-se, înainte de toate, un consum mai mare de carne şi de alimente procesate. Un infografic realizat recent în cadrul evenimentului “Future of Food”, organizat de National Geographic, arată ce presupune la nivel global schimbarea stilurilor alimentare. Accesând infograficul interactiv, putem afla ce presupune, de pildă, dacă o ţară sau alta ori întreaga planetă ar trece la alimentaţia specific japoneză sau la cea americană. Aceasta din urmă este asociată unui consum ridicat de carne şi unor practici dăunătoare mediului înconjurător, cum sunt agricultura intensivă şi emisiile de dioxid de carbon.

Din aceste statistici comparative, aflăm, de exemplu, că dacă întreaga lume ar adopta dieta bogată în carne şi alimente procesate, răspândită în Statele Unite, peste 140 de milioane de vite ar trebui sacrificate anual, ceea ce ar presupune şi o creştere considerabilă a emisiilor de metan din flatulenţa vacilor, metanul fiind un gaz cu potenţial de sporire a încălzirii globale de 25 de ori mai mare decât al dioxidului de carbon. În urma noii diete, ar mai fi nevoie de o suprafaţă agricolă de peste 530 de milioane de hectare, care să întreţină la nivel planetar acest stil alimentar. Totodată, schimbarea ar necesita un plus de 1.390.371.750.180.000 de litri de apă, pentru asigurarea hranei necesare, iar emisiile de dioxid carbon ar creşte cu 7.322.546.000 tone anual. Adaptarea globală la o dietă americană ar însemna şi că fiecare persoană ar consuma zilnic 74 de grame de grăsime şi 34 grame de proteine în plus, având un aport caloric zilnic mai mare cu 857 de calorii.

Ca termen de comparaţie, dacă întreaga planetă ar trece la o dietă în stil japonez, ar presupune o creştere masivă a consumului de peşte, o creştere medie a consumului de orez şi o reducere drastică a consumului de vită şi cartofi. De asemenea, adoptarea acestei diete ar creşte suprafaţa agricolă necesară anual cu doar circa 4.000 de hectare, şi ar duce la o scădere uriaşă a cantităţii de apă necesare producţiei de hrană, cu 1.246.284.015.480.000 litri. Emisiile de dioxid de carbon ar creşte în fiecare an cu 665.686.000 de tone. În ceea ce priveşte consumul individual, prin trecerea la dietă japoneză, fiecare  persoană ar consuma zilnic 5 grame în plus de grăsime şi 10 grame de proteine, aportul caloric micşorându-se cu 108 calorii / zi.

Mai multe comparaţii care scot la iveală impactul schimbării globale în materie de dietă puteţi face accesând acest infografic.

Sursa: FastCoexist

Puteţi citi şi:

Vom trece cu toţii la o dietă vegetariană în 40 de ani?


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger