Ce s-ar întâmpla dacă omenirea ar consuma mai puțină carne

1

În trei decenii, emisiile cu efect de seră generate de agricultură și de producția alimentară ar urma să fie responsabile pentru jumătate din cantitatea limită de dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră pe care și-o permite omenirea dacă vrea să mențină ritmul încălzirii globale sub pragul de 2 grade Celsius, scrie The Guardian. Impactul producției alimentare a fost adesea lăsat la o parte în eforturile de reducere a emisiilor, guvernele, mediul de afaceri și activiștii concentrându-se mai mult pe energie, transporturi și construcții. Un studiu recent al Universității Oxford arată că trecerea la un regim alimentar preponderent vegetarian sau simpla reducere a consumului de carne în funcție de recomandările actuale din domeniul sănătății ar reduce considerabil emisiile cu efect de seră și i-ar face pe oameni mai sănătoși.

„Regimurile alimentare dezechilibrate, cum ar fi cele sărace în fructe și legume și bogate în carne roșie și procesată, sunt responsabile pentru cea mai mare povară globală în materie de sănătate, în majoritatea regiunilor”, spune Marco Springmann, autorul principal al cercetării. „În același timp, sistemul alimentar este responsabil pentru mai bine de un sfert din toate emisiile de gaze cu efect de seră și, prin urmare, reprezintă un factor major al schimbărilor climatice”.

Respectarea recomandărilor actuale privind consumul de carne, au calculat cercetătorii, ar duce la reducerea cu o treime a emisiilor globale asociate sectorului alimentar, în timp ce adoptarea unui regim vegetarian le-ar reduce cu 63%. Dacă oamenii ar merge și mai departe și ar deveni vegani, procentul ar fi de 70%. În plus, o astfel de transformare ar salva și multe vieți umane: peste 5 milioane de morți premature ar putea fi evitate la nivel global până în 2050 dacă ar fi urmate recomandările medicale actuale privind reducerea consumului de carne, cifra putând să fie de 7 milioane în cazul scenariului vegetarian și de 8 milioane în cazul celui vegan, urmând ca cheltuielile globale în materie de sănătate să fie reduse cu 1 miliard de dolari anual. Citiți întregul articol pe The Guardian.


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger