Ce s-ar întâmpla dacă cei mai bogați și-ar da toți banii săracilor

4

Bloomberg a luat 42 de țări cu demografii și economii foarte diferite și a făcut o comparație între cei mai bogați indivizi din țările respective și procentul din populație care trăiește în sărăcie. La final, a realizat un infografic în care arată sumele (în dolari) pe care le-ar primi fiecare persoană săracă din statele analizate dacă averile celor mai bogați cetățeni ar fi lichidate și redistribuite.

În cazul lui Bill Gates, de exemplu, asta ar însemna o singură plată a câte 1.736 de dolari pentru fiecare american nevoiaș (aceștia însumează împreună 15% din populație). În cazul Indiei, împărțirea averii de 19,2 miliarde a lui Mukesh Ambani ar genera cele mai mici sume pe cap de locuitor sărac – fiecare s-ar alege cu 59 de dolari, suficienți pentru 118 mese de bază, calculate la un preț de 35 de rupii (50 de cenți) și constând în orez, un amestec de boabe numit dahl, două legume, o murătură și trei lipii indiene. În Cipru și Suedia s-ar înregistra cele mai mari câștiguri în rândul populației – 45.987, respectiv 33.149 de dolari. Acestea sunt însă excepții, țările având populații mici și standarde ridicate de viață.

Sprijinul concret pe care l-ar oferi o astfel de măsură fiecărei persoane sărace este greu de estimat, pentru că se pot cumpăra lucruri diferite cu un dolar în fiecare țară, dar concluzia este că ea ar schimba prea puțin viețile nevoiașilor.


4 comentarii

  1. Da, sunt prea mulți oameni săraci pe lumea asta și prea puțini bogătași. Dar dacă acei bogătași și-ar uni puterile, cred că sărăcia ar putea fi eradicată. Numai să vrea ei…

  2. Au calculat ce s-ar întâmpla dacă O singură avere uriașă, respectiv a celui mai bogat om din țară, s-ar redistribui. Dar oare ce s-ar întâmpla dacă TOATĂ bogăția s-ar redistribui în țara respectivă? Tot cu 59 de dolari s-ar alege indienii săraci?
    Și cum ar fi dacă nimeni n-ar mai putea acumula avere peste un anumit prag? Asta de ce n-or fi calculat?

  3. Deci concluzia este sa lasam banii la bogati ca si asa nu se rezolva mare lucru prin impartirea lor, nu-i asa?
    V-ati gandit cate ar putea face bogatii cu banii lor, ajutand oamenii? Oare de ce nu fac asta? Prefera in schimb sa doneze pentru specii de nu stiu ce animal pe cale de disparitie, care tot din cauza lor dispare, ca nu cred ca saracul e de vina pentru disparitia unui animal, si se lauda ca e filantrop si are grija de planeta. Hai sictir! Apoi da vina pe mediu ca din cauza asta e saracie…

    Nu trebuie sa-si dea toata averea saracilor, dar macar o parte ar putea investi pentru saraci.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger