Ce s-ar întâmpla dacă ar muri subit toate pisicile din lume?

4

Experții spun că dacă toate pisicile lumii ar pieri brusc, lucrurile ar lua-o razna complet. Deși pisicile, fie domestice, fie vagabonde, ne dau impresia că depind de mâncarea și gunoaiele noastre, ele sunt prădători profesioniști cu comportamente de vânătoare adaptabile, iar fără ele oamenii ar avea mai puțină mâncare.

Micile feline sunt prădători de animale mici și pot supraviețui aproape solitar atunci când prada e insuficientă și ajunge la densități mari atunci când prada e abundentă. Omorând șoarecii și șobolanii din hambare și din zonele de depozitare, pisicile joacă un rol important în gestionarea problemei dăunătorilor. În India, de exemplu, se crede că pisicile contribuie semnificativ la diminuarea pierderilor de cereale cauzate de consumul și contaminarea produse de rozătoare. În alte cuvinte, deși e adevărat că oamenii hrănesc pisicile, fără acestea din urmă omenirea ar avea mai puțină hrană.

Un studiu realizat în 1997 a calculat că cele 9 milioane de pisici estimate în Marea Britanie ucideau colectiv 200 de milioane de exemplare sălbatice anual. Iar un altul, realizat cu 20 de ani mai devreme în Noua Zeelandă, a aflat că, atunci când pisicile au fost eradicate aproape complet de pe o insulă mică, populația locală de șobolani a crescut de patru ori. Iar înmulțirea populației de rozătoare atrage cu sine un val de efecte ecologice. De exemplu, pe aceeași insulă din Noua Zeelandă, ecologiștii au observat că, odată cu dispariția pisicilor și cu creșterea populației de șobolani, populația păsărilor de mare cu ale căror ouă se hrăneau șobolanii a scăzut.

În aceste condiții, dacă cele aproximativ 220 de milioane de pisici domestice estimate pentru întreaga lume ar muri, populația de păsări de mare de pe glob s-ar diminua și ar spori populațiile celorlalți prădători care se hrănesc cu șobolani. La asta s-ar adăuga și impactul emoțional asupra proprietarilor, pisicile fiind dintotdeauna apreciate pentru contactul pe care îl stabilesc cu proprietarii, pentru costurile de întreținere relativ reduse și pentru fața și morfologia generală care le fac să semene cu copiii.

Sursa: Livescience

 

 


4 comentarii

 1. E de o imbecilitate fără seamăn ! Niciodată n-am văzut atâta cretinsim… activ !!!

  Habare nu avem câte pisici există pe pământ, dar ştim ce ar urma dacă nu ar mai exista ???

  Si DE CE nu ar mai exista ??????

  Si ce facem cu evolutia speciilor, hai ?!?!?

  Debili « oameni de ştiinţă » care habar nu au ce este etica !!!!!!

  P.S. : Ce fel de şobolan « de laborator » ŞTIE câţi şobolani « naturali » trăiesc actualmente în lume ???

 2. E o situatie ipotetica bineinteles care nu se va intampla niciodata, sa spui ca e o imbecilitate e putin cam dur. Articolul este despre cum ne ajuta pisicile in viata noastra si de aceea trebuie sa le si apreciem. La fel sunt si broastele care se hranesc cu paianjeni si broastele nu sunt chiar asa de dragalase ca pisicile dar tot au un rol important pentru planeta.
  Iti recomand sa vezi un documentar foarte interesant care iti arata de data asta ce s-ar intampla daca ar disparea toti oamenii de pe planeta: Life after People http://www.imdb.com/title/tt1173907/

 3. Pingback: Recomandări de seară » Daily Cotcodac

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger