La ultima întîlnire anuală din San Diego a Societății pentru Neuroștiințe s-au discutat descoperirile noi din domeniul adicțiilor. Cîteva dintre ele ne pot schimba viețile multora dintre noi.
Speranță pentru fumători
Stimularea Magnetică Transcranială e o tehnică testată pentru diverse afecțiuni, de la depresie la demență. Ultima aplicație încercată a fost făcută pe fumători de către Universitatea Ben Gurion din Israel. Subiecții ale căror creiere au fost stimulate magnetic în zona cortexului prefrontal și insula s-au lăsat de fumat de șase ori mai repede, în decurs de 6 luni, decît un grup de control. Tehnica rămîne însă destul de controversată, efectele secundare nefiind cunoscute.
Stresul și alcoolismul
După cum știm, prea mulți stimuli duc la stres. George Koob, director al National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism, a discutat despre cum răspunsurile neregulate la stres acționează ca declanșatori ai consumului de droguri și ai adicțiilor. Folosirea excesivă a drogurilor (alcoolul intră în această categorie) duce la stări emoționale negative care activează sistemele de stres din creier; practic, stresul poate cauza adicția și adicția cauzează stresul și ciclul se repetă.
Pe gambleri nu-i încîntă decît banii
Jucătorilor împătimiți li se activează zonele din creier sensibile la recompense cînd cîștigă bani dar aceleași zone sînt mai puțin activate cînd primesc recompense sub formă de mîncare sau sex. Testul a fost făcut pe subiecți care erau scanați în timp ce jucau la aparate; creierele lor se aprindeau cînd cîștigau la jocuri dar se activau mai puțin cînd vedeau imagini erotice. Subiecții de control, indivizi fără patima jocurilor, se simțeau stimulați de toate tipurile de recompense. Creierele gamblerilor interpretează banii ca recompensă primară dar nu pentru valoarea lor de cumpărare, ci ca și cum ar fi valoroși în sine; cîștigul în sine, nu utilitatea lui le dă plăcere.