Ce s-a întâmplat în oraşul care nu mai arestaeză consumatori de droguri

0

În luna mai a acestui an, şeful poliţiei din oraşul Gloucester, Massachusetts, SUA, a anunţat că, din luna iunie, persoanele consumatoare de droguri care solicită ajutor poliţiei nu vor mai fi arestate, ci ajutate să parcurgă calea necesară spre o viaţă fără droguri. La trei luni după această decizie, rezultatele arată foarte promiţător.

„Orice dependent de droguri care intră într-o unitate de poliţie, cu tot cu ustensilele folosite pentru a se droga (seringi, ace etc.) şi solicită ajutor nu va mai fi arestat. Nu vor fi formulate acuzaţii împotriva sa. Îl vom ajuta, în schimb, să ajungă la un centru de dezintoxicare şi recuperare”, spunea şeful poliţiei din Gloucester, Leonard Campanello. În loc să arunce consumatorii de droguri după gratii, poliţia promitea să îi ajute să treacă în faza de recuperare, dacă îşi doresc asta.

În Massachusetts, abuzul de heroină şi de medicamente a devenit o mare problemă, în ultimii ani. Peste o mie de oameni au murit, anul trecut, din cauza unor supradoze, iar în primele luni ale acestui an s-au înregistrat, numai în oraşul Gloucester, patru decese, din aceeaşi cauză. “Cine a venit, de fapt, cu ideea să aruncăm oamenii în închisoare doar pentru consum de droguri? Teoria că închisoarea înseamnă reabilitare pentru dependenţi nu este deloc reală. Aproximativ 11% dintre deţinuţi care suferă de dependenţă primesc tratamente în închisori şi 50% dintre deţinuţii reţinuţi pentru consum de droguri reîncep să consume după ce ies din închisoare”, nota site-ul UpWorthy.

Campanello a recunoscut că ideea propusă era ceva diferit şi reprezenta o provocare, pentru toată lumea, care a ridicat multe întrebări: Ar putea experimentul să funcţioneze? Câţi bani va costa? Va reduce numărul deceselor cauzate de supradoze? Vor avea încredere consumatorii de droguri în poliţişti? “Cu toţii am fost sceptici. Nu ştiam dacă va veni o persoană să ceară ajutor sau dacă, poate, vor veni o mie”, spune şeful poliţiei. Rezultatul este că, din 1 iunie şi până acum, 116 persoane dependente de droguri au venit la poliţie cerând ajutor şi au ajuns în programe de dezintoxicare şi reabilitare. Nimeni nu a fost pus sub acuzare sau arestat.

Costurile programului nu sunt foarte mari pentru că poliţia a încheiat parteneriate cu centre de tratament, cu farmacii, cu alte instituţii publice şi are suportul comunităţii. Pentru cele 116 persoane în prezent aflate sub tratament, costul a ajuns la mai puţin de 5.000 de dolari. Încurajaţi de rezultatele bune ale ideii, oamenii legii din Gloucester speră o transforme într-un program de nivel naţional. Deşi mai au mult de muncă până să ajungă la a elimina supradozele şi decesele cauzate de acestea, poliţiştii sunt optimişti: progresul trebuie să aibă un punct de pornire şi, în prezent, peste 100 de persoane primesc ajutor să-şi refacă viaţa în loc să fie în închisoare, fără vreun sprijin sau vreo şansă. “Este foarte important, pentru poliţişti, să tratăm toţi oamenii cu respect. Noi nu suntem aici să judecăm oamenii”, conchide Leonard Campanello.

 

Sursa: UpWorthy


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger