Ce răspund parlamentarii cetățenilor care le scriu despre problema exploatării la Roșia Montană

1

La 26 august, Guvernul a propus Parlamentului un proiect de lege care permite companiei miniere Roșia Montană Gold Corporation să ocolească legislația română în vigoare prin declararea proiectului minier ca fiind de utilitate publică și de interes național. La începutul sesiunii parlamentare din această toamnă, senatorii, mai întâi, și apoi deputații vor trebui să voteze pro sau contra proiectului de lege în numele locuitorilor colegiilor uninominale în care au fost aleși.

 

 

Pe platforma ProtectiaMediului.org aveți la dispoziție aplicația Cine te reprezintă? Apel pentru Roșia Montană!, prin care le puteți scrie paralementarilor și afla cum votează. “Folosiți această aplicație pentru a vă adresa reprezentanților dvs. în Parlament printr-o scrisoare publică, contactați-i telefonic sau solicitați-le o audiență”, îndeamnă autorii ei. “Explicați-le motivele pentru care sunteți împotriva proiectului de exploatare a Roșiei Montane și cereți-le să vă susțină poziția în Parlament”.

Potrivit statutului deputaţilor şi al senatorilor, aceștia au “îndatorirea de a acţiona în interesul întregii naţiuni şi al locuitorilor din circumscripţia electorală pe care o reprezintă” și “obligaţia menţinerii unui dialog permanent cu cetăţenii pe problemele care îi interesează şi care rezultă din asumarea şi exercitarea mandatului de parlamentar” (Art. 11).

Cu ajutorul votului tău, deputații și senatorii au câștigat o serie de drepturi politice, printre care și dreptul la iniţiativă legislativă (Art. 35).

Intră în dialog cu reprezentanții tăi şi cere-le să includă în Legislaţia României măsuri pe care le consideri necesare pentru protecţia mediului şi în beneficiul locuitorilor colegiului uninominal din care faci parte. Invită-ţi prietenii să facă la fel. Recomandă-le aplicaţia “Cine te reprezintă?” ca să afle din ce colegiu uninominal fac parte şi cine sunt reprezentanţii lor în Camera Deputaţilor şi Senat.

Iată aici câteva inițiative legislative cu impact asupra mediului care au intrat deja în procesul legislativ. Te invităm să le urmarești și să soliciti reprezentanților tăi în Parlamentul României să iți susțină punctul de vedere pe problemele care te interesează.

 

Mai jos vă prezentăm solicitări de la două persoane și răspunsurile pe care le-au primit de la politicieni și vă rugăm să completați și voi lista. Totodată, aici puteți accesa un mini-ghid de contactare a parlamentarilor, pe care sunt îndemnați să-l printați și să-l distribuiți prietenilor, familiei și colegilor de serviciu, iar cei de la Legea.rosiamontana.org vă invită să accesați harta parlamentarilor din întreaga țară disponibilă pe site-ul lor, unde găsiți și datele lor de contact și să le trimiteți impresiile prin formularul special creat în dreptul fiecarui parlamentar. 

 

Scrisoare adresată ministrului turismului, Maria Grapini, însoțită de răspunsul dânsei:

Sursa: Ecomagazin.ro

 

Raluca Pop a contactat doi senatori și un deputat (Ion Răducanu, deputat PSD de Timiș, Ben-Oni Ardelean, senator PNL de Timiș și Matei Suciu, senator PSD de Timiș) și ne-a împărtășit solicitarea ei, alături de răspunsurile pe care le-a primit:

Este prima data cand va scriu, asa ca doresc in primul rand sa ma prezint. Ma numesc Raluca Ana-Maria Pop, am 30 de ani si sunt cetatean al Romaniei cu domiciliul in judetul Timis. Sunt interesata de viata politica si publica, nu am incercat niciodata sa intru in politica, dar am activat si inca sunt implicata in diverse actiuni care incearca sa determine un comportament mai responsabil al administratiei publice din Romania si al mediului politic fata de cetateni, fata de resursele publice si destinul generatiilor urmatoare.

Subiectul Rosia Montana ma intereseaza nu pentru ca sunt un locuitor al zonei care va fi direct afectata de proiectul minier propus de Rosia Montana Gold Corporation, ci din mai multe motive, pe care doresc sa vi le prezint pe scurt mai jos.

In primul rand, vreau sa va spun ca empatizez cu viata oamenilor de acolo. Fara slujba, fara o administratie care sa le fi propus solutii demne si viabile de trai, au imbratisat proiectul RMGC din disperare, insa cu sufletul greu. A fi practic obligat de circumstante sa accepti un proiect care este sigur ca va afecta in timp sanatatea ta si a copiilor tai, ca va consuma cele mai importante resurse ale zonei – aur, dar si resurse de mediu – fara a da inapoi catre comunitate decat niste faramituri este o alternativa de viata nedemna, dar, pentru acei oameni, singura, asa cum le-au fost aratate lucrurile. Lor trebuie sa li se ofere si alte alternative de trai si dezvoltare. De-a lungul timpului au fost formulate mai multe solutii. Sunt convinsa ca exista alternative, doar vointa sa existe si mai putina coruptie in randul celor care iau decizia.

In al doilea rand, ma preocupa subiectul Rosia Montana ca subiect civic. Proiectul de minerit al RMGC la Rosia Montana sufera de niste vicii de procedura majore, care intr-un stat de drept nu ar trebui sa existe sau, oricum, sa fie aspru pedepsite odata ce au fost descoperite. De la conflicte clare de interese la simulacre de licitatii, tot procesul avizarilor pare sa fi fost viciat.

In al treilea rand, consider proiectul minier al RMGC pentru Rosia Montana un proiect foarte prost pentru Romania. RMGC primeste mai multe atributii si beneficii decat ne-am fi putut imagina vreodata ca o corporatie va primi vreodata in Romania. Nu corporatia face legislatia! Ele au fost bine formulate de catre jurnalistii de la TOTB.ro, o platforma de stiri, si va invit sa le cititi: https://www.totb.ro/romania-in-genunchi-acum-ori-niciodata/. Sau, daca doriti sa cititi si sa va formati o opinie pe cont propriu, documentele au fost la dispozitia publicului de jurnalistii de la RISE Project, http://www.riseproject.ro/articol/documentele-confidentiale-ale-afacerii-rosia-montana/.

In al patrulea rand, proiectul minier de la Rosia Montana este pentru mine un subiect ecologic. Am citit mai multe rapoarte privitoare la impactul de mediu preconizat de RMGC la Rosia Montana si am retinut faptul ca studiul pe care s-a bazat compania miniera pentru a estima prejudiciile asupra mediului are niste hibe importante: informatiile prezentate sunt prea generale, nespecifice, fara referire directa la zona supusa impactului, sunt informatii irelevante pentru zona Rosia Montana, este minimalizat efectulu impactului, se bazeaza si emite speculatii nefundamentate stiintific, iar acolo unde au existat unele date (avifauna, bentos) interpretariile si concluziile sunt irelevante. Pe scurt, spune domnul Conf. Dr. Laszlo Rakosy de la Universitatea Babes-Bolyai Facultatea de Biologie si Geologie Catedra de Taxonomie si Ecologie: “intregul raport da dovada unui studiu, realizat de amatori si nu de specialisti.” Ca specialist in politici publice, va pot spune ca aceste observatii sunt foarte importante si discrediteaza practic studiul RMGC. De asemenea, desi cianura este substanta cu care in general se realizeaza minerit pentru aur, opiniile specialistilor arata de ce in cazul Rosia Montana demersul poate avea consecinte devastatoare: „Problema cianurilor din proiectul Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) este ca bazinul de acumulare a deseurilor cu cianuri este proiectat intr-o arie necorespunzatoare si mai ales ca barajul de 180 de metri al acestui bazin este un «baraj de greutate» situat intr-un mediu geologic-structural nefavorabil, ceea ce ar putea duce la o catastrofa internationala“, spune Mircea Sandulescu, presedintele Sectiei de Stiinte Geonomice a Academiei Romane, profesor consultant la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Geologie si Geofizica citat de Ziarul Financiar. De asemenea, Justin Andrei, fostul presedinte al Institutului de Geologie al Romaniei, considera ca “structura solului pe care ar urma sa fie construit iazul de decantare are un continut cu o porozitate ridicata, lucru care ar duce la infiltrarea substantelor chimice folosite.” Domnul Andrei a declarat pentru Ziarul Financiar: „Daca proiectul Rosia Montana devine operational, acest lucru va fi un dezastru. Riscurile sunt uriase si imposibil de evitat. A da avizul de mediu pentru acest proiect echivaleaza cu uciderea intregii zone a Vaii Ariesului. Ar fi o catastrofa ireparabila“.

Nu in ultimul rand, sunt impotriva proiectului minier propus de RMGC la Rosia Montana deoarece locatia gazduieste un patrimoniu cultural si natural valoros. De altfel, Rosia Montana a fost inclusain iunie 2013 pe lista “7 Most Endangered”. Aceasta lista, pusa la punct de Europa Nostra, principala organizatie europeana care se ocupa cu protejarea patrimoniului, impreuna cu Institutul Bancii Europene de Investitii, se refera la situri care se afla in pericol iminent. Placido Domingo, de care sutn convinsa ca ati auzit, presedintele Europa Nostra a declarat despre siturile incluse – deci si despre Rosia Montana – : “Aceste monumente si situri au fost selectionate nu doar fiindca ne spun o poveste fascinanta despre trecutul nostru comun, intarind sentimentul apartenentei la o familie europeana, dar si pentru faptul ca sunt foarte pretioase pentru comunitatile locale, profund angajate in salvarea lor. Salvarea acestor situri va actiona ca un catalizator pentru revitalizarea economica si sociala a localitatilor si zonelor invecinate. De aceea Europa Nostra adreseaza un apel unui mare numar de parteneri publici si privati, la nivel local, regional, national si european, pentru a-si uni fortele si a asigura un viitor pe masura siturilor selectionate” (citat in revista Igloo).

Pentru toate aceste motive, va trimit un apel de a vota negativ pentru proiectul minier al RMGC la Rosia Montana. Dupa ce veti lua in considerare argumentele expuse si veti cugeta la decizia dumneavoastra, am rugamintea sa imi raspundeti la acest email spunandu-mi care este decizia dumneavoastra.

Cu stima,

Raluca Pop

 

Ion Răducanu: Votul meu va fi cu siguranta NU.

Ben-Oni Ardelean: 

Stimată dna. Raluca,

Multumesc pentru prezentare si opinia transmisa. Incepand cu saptamana trecuta pana in prezent, am primit sute de emailuri si telefoane, dar am si avut enorm de multe discutii pe tematica in cauza. Parerile sunt extrem de impartite si dezbatera este complexa. Asadar, sunt in faza de intensa documentare pe ceea ce inseamna si presupune proiectul Rosia Montana, studiind atent impactul si efectele acestui priect. Sunt dispus sa tin cont de orice opinie, dar mai ales sa avem o discutie pe date si informatii concrete pe indicatori.

Ma voi pronunta doar dupa o atenta si serioasa analiza, iar opinia o voi face publica.

Apreciez preocuparea dv si va felicit pentru implicare si responsabilitate civica.

Va doresc o saptamana excelenta!

Cu deosebit respect,
Ben-Oni

 

Matei Suciu: Vot negativ! Dar daca se merge la referendum at. ma supun legilor democratiei.

 

UPDATE:

 

Andreea Vasilescu: Nu am folosit platforma, dar i-am scris direct deputatului meu (Alina Gorghiu) vineri; raspunsul a venit luni – dna deputat este contra proiectului si va vota in consecinta in Parlament. (via Facebook)

 

Ioana Băcilă (via Facebook): 

“Buna ziua,

Sunt cetatean cu resedinta la Sibiu. Dumneavoastra sunteti responsabil cu evocarea vocii celor din judetul Sibiu si vreau sa va transmit parerea mea cu privire la exploatarile miniere din Rosia Montana si despre gazele de sist:

CATEGORIC NU!

Sper sa tineti cont de ceea ce isi doresc oamenii! 

Va multumesc anticipat,

Ioana Bacila
Cetatean Sibian”

“Stimată Dosmnă Băcilă,

Va asigur de bunele mele intenţii. Vezi: http://www.ziare.com/rosia-montana/stiri-rosia-montana/opozitie-in-usl-fata-de-rosia-montana-doi-politicieni-se-leaga-cu-lanturi-1254234. Voi vota împotriva proiectului trimis de guvern în parlament.

Cu stimă, 
Sorin Ilieşiu – senator PNL de Sibiu”


Advertisment ad adsense adlogger