Ce progrese s-au făcut pentru salvarea planetei

0

Cât de mult am progresat în lupta pentru combaterea schimbărilor climatice? Aceasta e întrebarea la care Programul pentru Mediu al Națiunilor Unite (UNEP) a încercat să răspundă în raportul Global Environmental Outlook. În cadrul acestei cercetări au fost evaluate 90 de obiective climatice presante, printre care stabilizarea emisiilor de gaze cu efect de seră, promovarea securității alimentare și protejarea biodiversității. Concluziile arată că s-au făcut progrese semnificative în doar patru astfel de categorii.

Cele patru categorii sunt: eliminarea producției și folosirii de substanțe care duc la distrugerea stratului de ozon, îndepărtarea plumbului din combustibili, creșterea accesului la rezerve de apă, stimularea cercetării pentru reducerea poluării marine.

Mesajul raportului este că populația în creștere și marile economii împing mediul spre limite care îl destabilizează. UNEP amintește că asigurarea  nevoii globale de hrană va fi una dintre cele mai importante provocări ale secolului. Producerea de hrană suficientă minimizând, în același timp, daunele provocate ecosistemelor este o provocare, arată raportul.

De asemenea, creșterea economică rapidă a regiunii Asia Pacific are implicații negative de mediu, precum creșterea dramatică că emisiilor de gaze cu efect de seră ce afectează restul lumii. Raportul subliniază nevoia de a combate această creștere pentru că cele mai multe țări vulnerabile se află în Asia.

Raportul concluzionează că mare parte din responsabilitatea pentru o dezvoltare durabilă revine țărilor care trebuie să dovedească voință politică pentru a se angaja la măsuri concrete de combatere a schimbărilor climatice.

Sursa: Time


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger