Ce poţi face cu un miliard de euro: un supercomputer care să simuleze creierul uman

0

Proiectul “Creierul uman” tocmai a câştigat un premiu de cercetare în valoare de un miliard de euro. Coordonatorul său, profesorul Henry Markram, susţine că demersul ştiinţific va ajuta la o mai bună înţelegere a creierului uman, pentru noi toţi. “Creierul” va fi, de fapt, un supercomputer care va simula activitatea din creierul uman.

 

 

De ce construim un supercomputer care să simuleze creierul uman? „Vrem să oferim o înţelegere completă şi unificată a creierului şi simularea cu ajutorul unui supercomputer este instrumentul pentru a face asta. Avem, în prezent, oameni de ştiinţă care analizează la nivel genetic, comportamental, cognitiv, avem informaticieni, chimişti şi matematicieni. Fiecare dintre aceştia are propria viziune şi înţelegere asupra modului în care funcţionează creierul, asupra structurii sale. Cum îi aducem pe toţi la aceeaşi masă? Ne gândim la un proiect de tip CERN, dar pentru creier, adică aducem pe toată lumea laolaltă”, explică Markram, director al programului Human Brain Project în cadrul Swiss Federal Institute of Technology din Lausanne (EPFL).

Proiectul are trei scopuri, explică Markram (foto stânga). Primul: odată ce supercreierul computerizat va deveni din ce în ce mai mult un creier uman, el va putea fi „cuplat” unui robot şi robotul va fi monitorizat în timpul procesului de învăţare. Al doilea: vor fi colectate informaţii de la spitale din întreaga lume în căutarea semnăturilor biologice ale bolilor, ceea ce ar putea duce la o nouă clasificare a bolilor creierului, iar asta ar ajuta la diagnosticarea obiectivă a oamenilor, nu doar pe baza simptomelor. Al treilea: echipa vrea să construiască computere neuromorfice, care vor avea procesoare capabile să înveţe, în acelaşi fel în care o face creierul.

Până la îndeplinirea acestor scopuri, însă, mai este de lucru: deocamdată, echipa lucrează la dezvoltarea unui algoritm care să pună la punct regulile pentru reconstrucţia creierului. Munca se desfăşoară pe secţiuni mici (circuite neuronale) care, ulterior, vor fi conectate între ele, pentru obţinerea modelului final de creier complet. În primă fază, echipa de cercetători construieşte un creier de şobolan. Abia după ce acest model se va dovedi funcţional, oamenii de ştiinţă vor trece la construcţia creierului uman.

 

Mai multe detalii puteţi citi într-un scurt interviu cu Henry Markram.

 

Sursa: New Scientist

Foto: Visual News


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger