Ce nu ştiaţi despre aligatori

0

Sau poate că ştiaţi deja aceste lucruri, dacă sunteţi “fani” ai speciei, însă Our Amazing Planet ţine să ni le reamintească. Primul lucru care trebuie cunoscut este că există doar două specii de aligatori: cel american şi cel chinezesc. Cel american este mai mare, ca şi constituţie, în vreme ce aligatorul chinezesc e mai micuţ şi mai scurt în bot.

 

 

Aligatorii sunt animale solitare şi, contrar opiniei generale, nu atacă oameni decât rareori, mai ales dacă sunt provocaţi (spre exemplu, când îşi păzesc ouăle sau puii tineri). Se hrănesc cu peşte, broaşte ţestoase, şerpi, păsări şi mamifere, dar pot să devină şi canibali între ei. 80% dintre aligatorii tineri cad pradă râşilor, păsărilor de baltă, ratonilor, şerpilor, vidrelor sau aligatorilor mai mari. În mod tradiţional, aligatorii trăiesc în ape dulci – râuri, lacuri, mlaştini şi zone înconjurătoare acestora. Specia de aligator chinez este considerată în pericol (stare critică), în vreme ce aligatorul american nu a atins (încă) acest nivel de îngrijorare, deşi, la un moment dat, se afla în pragul extincţiei. A reuşit să îşi revină în ultimele decenii (mai exact, în 1987 s-a dat verdictul revenirii totale a speciei la o populaţie care să permită scoaterea sa de pe lista animalelor pe cale de dispariţie). Însă, în ceea ce priveşte aligatorul chinezesc, estimările sunt pesimiste: doar 150 de exemplare se crede că mai există în sălbăticie, din cauza pierderii masive a habitatului. În captivitate, însă, trăiesc peste 10.000 de exemplare din această specie.

Numele „aligator” vine din limba spaniolă, „el lagarto”, cuvânt care înseamnă şopârlă. Statul american Florida are aligatorul drept reptilă oficială şi tot acesta este mascota Universităţii Florida. La aligatorul chinezesc, numele său din limba chineză înseamnă dragon. Aligatorii îşi folosesc cozile drept unelte de săpat pentru a face gropile în care să se adune apă în perioadele de secetă. În timpul vieţii, un aligator poate ajunge la a avea, în total, între 2.000 şi 3.000 de dinţi. Cel mai bătrân aligator în captivitate are 76 de ani şi se află la Zoo Belgrad, în Serbia. Diferenţa între aligatori şi crocodili se vede după bot, după locul unde trăiesc (crocodilii preferă apa sărată) şi după dinţi (crocodilii sunt cei cărora li se văd dinţii şi când stau cu gura închisă). Aligatorul este considerat o fosilă vie, din epoca reptilelor, dat fiind că se află pe Pământ de peste 200 de milioane de ani.

 

Sursa şi foto: Our Amazing Planet

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger