Ți-e sete și cineva îți oferă o cantitate mică de apă, dar îți spune că următoarea persoană după tine va primi mai multă; poți accepta oferta nedreaptă, dar, dacă o refuzi, niciunul dintre voi nu va mai bea apă. Ce alegi?
Participanții din cadrul unui studiu al University College London care au fost confruntați cu acest scenariu au ales să refuze oferta. Cercetătorii spun că asta dovedește faptul că oamenii, spre deosebire de cele mai apropiate rude, cimpanzeii, au un simț al dreptății nativ.
În cadrul experimentului, 21 de subiecți au fost determinați să simtă o sete acută fiind “serviți” cu o soluție salină, iar o parte dintre ei erau mult mai puțin însetați. Fiecăruia i s-a spus apoi că are un partener căruia i s-a dat o sticlă de 500 ml de apă care urma să decidă cum va fi împărțită apa între ei. De fapt, fiecărui participant i s-a dat a opta parte din apa dintr-un pahar și i s-a spus că partenerul și-a păstrat restul pentru el.
Apoi, fiecare a avut 15 secunde la dispoziție pentru a decide dacă acceptă cantitatea mică de apă sau refuză oferta. Spre deosebire de cimpanzei, care ar accepta oferta fie că e corectă sau nu, majoritatea participanților au respins oferta indiferent de câtă sete simțeau. Cei care au acceptat-o, totuși, erau cei mai însetați.
2 comentarii
Ar fi fost simtul dreptatii daca si-ar fi refuzat lor un avantaj nemeritat. Asa, refuzandu-i altuia avantajul nemeritat cu pretul de a nu mai primi nici ei nimic, este doar prostie, orgoliu. Orice specie ar alege astfel ar fi pierduta in cursa pentru supravietuire. Cred ca cimpanzeii sunt mai destepti decat participantii la acest studiu.
Hmm..nu mi se pare corect experimentul. In primul rand ar fi trebuit cei care primeau mai multa sa fie intrebati daca accepta in conditiile in care partenerii primeau mai putina. Daca refuzau atunci se putea numi simtul dreptatii. Asa e mai mult simtul invidiei.
In plus cum li se poate explica aceasta poveste cimpanzeilor?