Ce ne învață istoria despre seducție și competență

1

Studiul istoriei ne poate aduce mai mult decît o cunoaștere generală a lumii – ne poate ajuta să ne descurcăm în viață. Natura umană rămîne neschimbată în datele ei fundamentale și lecțiile trecutului ne folosesc și astăzi.

 

Robert Greene e autorul unor cărți care au intrat pe lista bestsellers a ziarului New York Times: 48 de legi ale puterii, Arta seducției și Competența. Spre deosebire de alte o mie de cărți motivaționale cu aceleași subiecte, Greene le-a conceput pe baza miilor de ani de istorie pe care i-a studiat.

Două dintre aceste cărți îi pot fi de folos oricăruia dintre noi pentru că subiectele tratate fac și astăzi diferența dintre succes și ratare.

Seducția e primul dintre acestea – care e nucleul seducției, de fapt? Greene spune că e surpriza: Seducția implică un grad mare de surpriză, adică exact ceea dispare prima dată într-o relație lungă. Marii seducători își orchestrează surpriza și nu lasă niciodată relația să devină prea familiară și plictisitoare. Un mare seducător e capabil să creeze momentele de surpriză. Acestea nu trebuie produse tot timpul, pentru că se duce tocmai surpriza. Dar trebuie să existe momente în care celălalt te vede făcînd lucruri la care nu se așteptau.

Dacă le faci un cadou sau îi duci într-un loc nou, o să se gîndească la tine. O să-și spună – oau, credeam că știu cine e persoana asta. Și o să te idealizeze, o să te cristalizeze în mintea lor ca pe cineva poate puțin mai bun decît ești.

Seducția e un joc social ce implică să ieși din tine însuți și să intri în lumea celuilalt. Trăim în timpuri în care oamenii sînt atît de absorbiți de sine, de problemele și de smart-phone-urile lor că nu mai pot să-și adune destulă energie să se joace și pentru altul.

Cealaltă lecție a istoriei pe care ne-o predă Greene are ca subiect competența. Cel mai sigur mod de a supraviețui e să dobîndim o meserie, un meșteșug de un fel sau altul și ideal unul care ne place.

Ca să ajungi în punctul în care stăpînești un domeniu, trebuie să-ți placă, să-l iubești chiar. Trebuie să ai o conexiune emoțională, personală.

Greene spune – n-o să ai niciodată răbadarea și persistența să te descurci cu toate acele părți plictisitoare ale meseriei, cu repetițiile și învățarea regulilor și procedurilor, să urmezi ordine sau să suporți să fii la nivelul de jos al ierarhiei la început dacă nu iubești ceea ce faci.

Dar cum îți dai seama ce iubești? În primul rînd, spune Greene, nu aștepta să-ți pice fisa. Încearcă mai multe pînă cînd ceva face clic.

Cum dobîndești un skill? Prin ucenicie – în trecut, ucenicia dura de la șapte la zece ani și cam atît e și acum, pentru că orice meserie cere o astfel de perioadă de învățare. Încearcă să te gîndești la anii de după terminarea școlii ca fiind perioada de ucenicie.

Cea mai importantă mișcare în această perioadă e să-ți iei un job nu pentru bani, dar pentru skilluri.

Robert Greene: Nu lua jobul care-ți oferă cei mai mulți bani, ia-l pe cel de la care ai mai multe de învațat pentru o meserie anume. Dacă gîndești așa, toate deciziile pe care le iei vor fi influențate de asta. Pe la 30 de ani, dacă o faci cum trebuie, o să stăpînești o meserie.

Pentru aceasta, trebuie să înveți să ignori tot ce te distrage, iar în prezent sînt multe surse de distragere. În vremurile noastre, poți învăța de pe Internet destul de repede lucruri care lui da Vinci îi luau 10 ani. Totodată, Internetul te poate deturna foarte ușor. Trebuie să înveți să-ți închizi telefonul și Internetul, deși pare imposibil. Dar fără autocontrol, nu poți învăța nimic.

După ce ai trecut de faza uceniciei, ca să ajungi expert în ceva, trebuie să experimentezi, nu să mergi numai pe căi bătătorite. Greene – Pe măsură ce înaintăm în vîrstă, devenim convenționali. Obosim și tindem să fim conservatori. E atît de ușor să aplici aceleași reguli și proceduri pe care le-ai învățat. Dacă faci ceva riscant, poți fi criticat. Experimentează, încearcă soluții noi.

Mai pe scurt, dacă vrei să ajungi maestru, trebuie să rescrii regulile; asta fac maeștrii – învață regulile ca să le schimbe.


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger