Ce ne învață astronauții despre somnul sănătos

0

Astronauții dorm prost și nu e de mirare – mai multe răsărituri și apusuri pe zi le dau ritmul circadian peste cap. Problema e că acum sîntem toți astronauți.

Cosmonautul Valentin Lebedev a raportat în jurnalul său de bord că avea tendința să facă greșeli în anumite zile; o dată a făcut 50 de fotografii ale Terrei pînă cînd și-a dat seama că hubloul era închis și fotografiase de fapt pereții. Așa că NASA a început să facă niște cercetări serioase.

Prima concluzie a fost că sîntem sclavii mediului; fără lumină, întuneric și alte semnale contextuale, capacitatea noastră de a ne reglementa somnul e dată peste cap. Cînd ne lipsesc acestea, avem tendința să ne retragem în pat la ore mai tîrzii și să rămînem în fiecare noapte din ce în ce mai mult treji.

O alta a fost că fără un cadru temporal, ciclul somn/veghe și temperaturile corpului se dau peste cap și ajungem să trăim în cicluri de cîte 25, 4 ore și putem ajunge să funcționăm treji într-o săptămînă cu 10 ore mai mult decît ar trebui.

Ce a mai observat NASA e că nu ne pricepem să ne judecăm calitatea somnului și ceea ce o afectează; credem că de exemplu somnul cu luminile aprinse nu ne afectează dar de fapt nu ne dăm seama de efecte și nici de performanțele scăzute de a doua zi. O altă credință falsă e că ne adaptăm la zgomotele nopții – adevărul e că sunetele de orice fel, regulate sau nu, ne afectează.

Bun, și ce treabă avem noi cu somnul în spațiu? Viața modernă ne face pe toți, din păcate, astronauți. Lumina nu mai e o funcție ciclică a soarelui – sursele de lumină artificiale, ecranele televizoarelor și ale calculatoarelor ne afectează ritmurile naturale. Temperatura din interior e statică, nu mai are dinamica străveche, cald ziua și mai răcoare seara. Interacțiunile sociale aveau un flux natural, acum trăim mai izolați de alți oameni reali, în schimb avem acces non-stop la oameni artificiali (TV, Internet, radio etc.) În încercarea de a ne regla ritmurile circadiene date peste cap, compensăm cu stimulenți, cofeină, nicotină și cu depresanți, alcool, pastile de somn. O treime dintre american suferă de deprivare cronică a somnului.

După 2 săptămîni în care dormim doar 6 ore pe noapte, sîntem într-o stare asemănătoare beției.

Ce ne recomandă NASA?

Să încercăm să ne menținem un program de somn. Să ne relaxăm cu o oră înainte de somn (da, poate că sîntem ocupați, avem ceva important de lucru; dar și astronauții o fac și munca lor e destul de importantă). Să lăsm soarele să intre în cameră dimineață și să reducem cît mai mult luminile noaptea. Să oprim electronicele pe măsură ce se apropie ora de somn (putem folosi și aplicații ca aceasta pentru a schimba lumina monitorului). Să nu ne facem prea cald în dormitor și să încercăm să limităm zgomotele.

Și cea mai revoluționară dintre metode – să folosim ceasul deșteptător pentru a ne aminti să ne culcăm. Setat cu o oră înainte de momentul potrivit pentru somn, ne poate ajuta să ne pregătim cum trebuie pentru o noapte liniștită.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger