Ce ne înfurie cel mai tare în viaţa de zi cu zi

1

Deşi viaţa modernã e mult mai confortabilã pentru cei mai mulţi dintre noi, unul dintre reversurile medaliei este faptul cã devenim mai furioşi în urma ouor experienţe cotidiene banale, dintre care cele mai enervante sunt considerate aşteptarea la medic şi mersul cu autobuzele hiper-aglomerate.

anger_management_189e0ta-189e71s

Agresiunea, pe care cu toţii o avem înnãscutã, s-a dovedit foarte utilã de-a lungul evoluţiei umane, însã în ultima vreme ea tinde sã se activeze din ce în ce mai mult, în situaţii unde nu ar fi neapãrat justificatã, susţine psihologul britanic Sandi Mann. Dacã la un moment dat nevoia de hranã şi adãpost se manifesta prin furie, care mobiliza individul pentru a-şi satisface aceste nevoi de bazã, civilizaţia modernã ne face sã manifestãm aceastã furie în legãturã cu situaţii banale. Dupã pãrerea specialistei britanice, stilul de viaţã specific epocii confortului ne-ar fi rãsfãţat şi ne-ar fi crescut aşteptãrile în aşa mãsurã, încât orice lucru care nu tinde spre perfecţiune ajunge sã ne scoatã imediat din sãrite, fãcându-ne sã ne comportãm ca nişte „copii rãzgâiaţi”.

Dacã odatã furia era vitalã supravieţuirii, astãzi ea nu mai e focalizatã spre cauze importante, fãcându-se sã ne pierdem firea dacã, de pildã, mâncarea primitã la restaurant nu e destul nde caldã sau dacã metroul întârzie. Un studiu recent, citat de The Telegraph, aratã cã pe 90% dintre cei intervievaţi îi scot din pepeni angaja’ii de la call center-uri, iar 50% din subiecţi se înfurie aşa tare pe computerele lor, încât ajung sã le atace fizic. Faptul cã, cel pu’in pentru locuitorii ţãrilor cu nivel înalt de trai, nu mai existã nevoi de bazã neacoperite, determinã o creştere nerealistã a aşteptãrilor, materializatã în legãturã cu cele mai mici fleacuri.

Potrivit cercetãrii sus menţionate, cele mai des întâlnite motive de furie manifestatã la acest nivel, al vieţii cotidiene, sunt urmãtoarele:

1. Aşteptãrile îndelungate la medic

2. Ambuteiajele din trafic

3. Autobuzele aglomerate

4. Glumele unor prieteni referitoare la subiecte sensibile

5. Un prieten care nu returneazã banii împrumutaţi

6. Sã fii acuzat pe nedrept

7. Sã fii nevoit sã faci curãţenie în urma altcuiva

8. Sã fii pus timp îndelungat în aşteptare într-o conversa’ie telefonicã

9. Sã ţi se dea indicaţii greşite

10. Sã ţi se fure bani sau bunuri

Sursa: The Telegraph

Foto: Lifestyle.yahoo.com


Un comentariu

  1. Fara indoialà ca faptul de a da de peste o telefonistà care e ”sindicatà” si care se supàra foatre tare de la nici un fleac si iti raspunde in ràspàr…e un motiv destul de puternic pentru a-ti iesi din pepeni , macar si un pic.

    Su cind iti furà geanta in martie si in octombrie iti fura din nou si portofelul , iar mi se pare justificat faptul de a te infuria…chiar daca vina nu e neapàrat a telefonistei sau a hotului…

    Dar asa ca un comportament uman destul de bazic se mai intimplà….

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger