Norman Mailer spunea că, pentru un bărbat, obligaţia socială de a-şi stăpîni agresivitatea e extrem de obositoare, „e ca şi cum ai căra toată viaţa un seif de oţel în spate”. Ştiinţa ne explică şi de ce: autocontrolul ne consumă multă glucoză din creier. Nivelele scăzute de glucoză duc la impulsuri de agresivitate. E deci un cerc vicios: efortul pe care îl depunem ca să ne stăpînim impulsurile ne oboseşte şi ne face impulsivi.
Legătura dintre glucoză şi agresivitate a fost testată în patru studii recente, publicate în revista Aggressive Behaviour. În primul, s-a descoperit că subiecţii care beau un lichid cu glucoză erau mai puţin agresivi decît cei din lotul cărora li s-a dat un lichid placebo. În al doilea studiu, s-a descoperit o legătură indirectă între diabet şi agresivitate. În continuarea acestuia, un al treilea studiu a descoperit o conexiune între formele severe de diabet şi crimele foarte violente. În ultimul studiu, s-a descoperit că ţările unde erau mai des întîlnite dereglări de metabolism cauzate de nivelurile scăzute de glucoză aveau şi un număr mai mare de crime şi manifestări de violenţă extreme. Concluziile studiilor sugerează că o ciocolată ar putea fi uneori de ajuns pentru a scădea agresivitatea cuiva.
FOTO:REUTERS/ Parlamentari ucraineni cu nivel scăzut de glucoză