Ce ne aduce viitorul. 2010: un an mai rau sau mai bun?

25

 

In cateva zile incheiem inca un an. Ne dam seama inca o data ca timpul trece extrem de repede. Incepem sa ne gandim la ce am facut in 2009, cand a trecut asa repede anul, de abia am observat, ne bucuram de realizari sau ne bucuram ca putem sa incheiem inca o etapa.

de Magor Csibi

Devenim melancolici sau euforici, sarbatorim viitorul sau jelim trecutul, contemplam la nemurirea sufletului sau ne decidem sa omoram toate gandurile cu doze impresionante de alcool.

Fiecare dintre noi isi incheie un nou capitol in felul lui. Dar mai toti ne luam cateva clipe din viata pentru a analiza ce a trecut si sa evaluam ce urmeaza. Ne facem promisiuni, pe care de cele mai multe ori le incalcam dupa sapte zile, vrem sa ne schimbam, vrem sa devenim mai buni, performanti, bogati si frumosi in viitor.

Indiferent de ce facem, ce gandim si cum petrecem sfarsitul de an, putem sa spunem ca in aceasta perioada a anului facem ceva, ce ar trebui sa facem pe toata durata anului: GANDIM. Indiferent daca ne intereseaza familia, cariera, bunastarea sau sanatatea, ne analizam in aceasta perioada intr-un mod sincer. Uitam de tot ce ne preseaza si ne gandim la lucrurile ce conteaza cu adevarat pentru noi. Ne dam seama de lucrurile bune din viata, ne dam seama de greseli. Daca ramanem singuri chiar si pentru cateva secunde, fata in fata cu noi insine, ne fixam obiectivele.

2009 a fost un an interesant.

Am avut o criza, care e departe de a se termina. Pe o parte am pierdut, dar fiecare pierdere are parti bune. Am primit inca o oportunitate de a observa ca economia este doar una dintre nenumaratele componente din vietile noastre. Fara bani si cu mai putine perspective tindem sa devenim mai uniti. Tindem sa iubim mai mult, tindem sa pretuim mai mult lucrurile cu adevarat importante.

Am avut un an ce ne-a aratat ca societatea noastra e o telenovela proasta. Chiar daca mai apar personaje noi, tot actorii iesiti din scoala “tovarasilor” domina. Putem sa pierdem cate un episod sau chiar cativa ani din acest scenariu prost facut, cand repornim televizoarele intelegem tot. Asistam la batalia eterna a lipsei ideologiilor, la batalia eterna a mediocritatii si uitandu-ne la aceste scenete, parca nici nu ne mai surprinde ca scena publica nu s-a schimbat de la Caragiale incoace.

Va fi 2010 un an mai bun?

Vom avea o viata mai buna? Vom avea idei mai multe? Vom avea bani mai multi si masini mai tari? Vom intelege sa schimbam sistemul si vom avea oameni responsabili care ne conduc? Vom avea o Rosie Montana exploatata cu multa atentie fata de natura si cianura 100% naturala, cu vitamine, lapte si calciu, numai buna de consumat la micul dejun? Vom reusi sa pretuim mai mult viata si mai putin valorile impuse de cei care asculta numai de ratiunea profitului?

Asta o sa ne spuneti voi.

Noi, Think Outside the Box suntem multumiti. Incheiem un an nou si o activitate de o luna, in care incercam sa va invitam in exercitiul nostru de gandire critica. Ne-ati aratat ca vreti sa daramati zidurile cutiei noastre prost concepute si prost construite. Unii dintre noi au reusit deja sa darame ziduri si poate tocmai din acest motiv putem sa ne intalnim zilnic la aceastra adresa. Pentru noi, anul 2010 este deja un an mai bun.

Voi ce credeti? Vasile Ernu si Costi Rogozanu va invita la dezbatere.

[coloana]

Anul 2010

 

ernu

Vasile Ernu

scriitor, publicist, eseist, comentator politic

Sint un tip optimist, insa cred ca anul 2010 va fi unul din cei mai grei ani din perioada postcomunist?. Nu e vorba ca vom muri de foame si nici macar criza nu ne va aduce cele mai multe necazuri. Asa cum il prevad eu, anul 2010 (in continuarea acestui an) ne va demonstra ca pentru Romania nu mai exista niciun orizont de sens politic. Romania in acest moment nu are nici un proiect politic, social si cultural. Anul 2010 va fi un soi de statia terminus pentru acest gen de politic? (si care se va intinde pe citiva ani). Dar poate asta ne va pune in fata unui nou inceput. România nu se mai indreapta nicaieri, de acea vor trebui regindite noi proiecte politice, sociale, culturale.

1. Alegerile din 2009 si instalarea noului guvern ne arata ca toata ura si fobia, toata aceasta batalie crincena intre 2 grupari s-a terminat cu o „schimbare” esentiala: venirea acelorasi la putere. Un cartel (PSD&com) a fost invins de o clona a acestuia (PDL&com) cu aceleasi metode si arme. Cartelul „partidul-puterii” va repune in functiune masinaria administrativ-birocratica si va schimba de la ministru la portar redistribuind resursele administrative pe criterii strict clientelare si in interesul „partidului-cartel” aflat la putere.

2. Statul Roman cartelizat, care functioneaza pe modelul clientelar are in continuare acelasi rol, care va deveni tot mai accentuat in urmatoarea perioada: este „paznicul de nopate” care trebuie sa protejeze averea acumulata in ultimii ani de o minoritate in fata unei majoritati (in plina crestere) fara acces la resurse elementare si la o minima protectie. Ritmul accelerat cu care se distrug, de exemplu, mecansimele de acces a unei populatii sarace majoritare la educatie si la sanatate pare sa ne arunce inapoi cu vreo 50 de ani. O astfel de catastrofa (in vreme de pace) nu am mai trait din anii ’40-50 a secoluilui trecut. Efectele vor fi dezastruoase si vom incepe sa le simtim si mai ales sa le constientizam odata cu anul 2010.

3. Reformele anun?ate de presedinte sint moarte din fasa fiindca nu are nici sustinerea politica necesara, dar nici vointa sau puterea reala de a le produce. Au fost doar mesaje populiste preelectoarale. Mi-e greu sa cred ca un guvern (Boc IV) care deja si-a demonstrat limitele in precedenta guvernare (Boc III), de data asta fiind intr-o combinatie mult mai fragila, va putea sa produca un proiect coerent si sa ofere solutii „de criza” viabile. Singurul lucru pozitiv e ca in anul 2010 va exista la „ghiseul România” un guvern Boc IV care va r?spunde cel putin formal, spre deosebire de 2009, an in care nu a fost mai nimeni la „ghiseu”.

4. Mogulii/oliharhii au dovedit a cita oara ca sint „dincolo” de sfera politic? vizibil?. Ei nu sint apolitici, ci transpolitici. Ei vor fi mai mereu cu Puterea si la Putere. Un conflict real dintre Oligarhi si Putere nu poate avea loc fiindca ei, banii lor, mai degraba, sint singele Puterii actuale care curge prin toate venele ei. Discursul antimoguli a fost doar unul tehnic, propagandistic care a avut un scop pur electoral. „Mogulii rai” pot deveni peste noapte „buni” dincolo de ecranele televizoarelor, cind interesul Puterii o cere. in anul 2010 va avea loc o renegociere si repozitionare a acestora. 2010 e si anul in care Puterea incepe sa plateasca facturile mogulilor pentru cheltuielile electorale. Nicio factura nu va ramine neplatita, iar platnicii sintem noi.

5. Revolte/demonstratii. Anul 2009 a fost un an in care manipularea si propaganda au atins cote ingrijoratoare si au afectat toate zonele politice si sociale. Orice spirit critic, revolta sau demonstratie au fost anul acesta manipulate si transformate in arme propagandistice. Astfel, in 2009, orice forma de manifestare critica a fost decredibilizata. In acest sens, in anul 2010 este aproape imposibil ca o anumita revolta sau critica sa aiba? un sens sau un efect real.

6. Establishmentul intelectual romanesc s-a deligitimat definitiv in ultimii ani renuntind nu doar la spiritul critic fata de Putere, cit mai ales devenid partizanii Puterii, majoritatea fiind in acelasi timp parte a Puterii. incepind cu anul 2010 establishmentul intelectual practic va fi oficializat cu inalta distinctie „Intelectuali de curte”. Li se vor da remuneratiile financiare si posturile cuvenite. Probabil presedintele va infiinta o noua comisie prezidentiala care sa rescrie „istoria adevarata”. Din 2010 ea va lucra cu norma intreaga pentru noua-veche putere producind texte de protectie a ei fata de „dusmanii democratiei”. Singura speranta poate aparea din zona inteletualilor mai putin vizibili sau a celor tineri care activeaza si scriu pe diverse bloguri. Acolo nu exista inca monopol.
www.ernu.ro

[coloana]

De ce va fi mai bine la anul

 

Costi

Costi Rogozanu

jurnalist, scriitor

Anul 2010 va fi un an bun. Ne vom da seama, de exemplu, cit de mult timp am putut sa pierdem vorbind despre bani, despre case, masini. Vom descoperi din nou deliciile supravietuirii, se va discuta infinit mai putin daca e potrivit sa asortezi baia cu semineul sau masina de 20 000 cu o casa de 150 000. Vom vinde tot si vom fugi toata ziua de banci. Nu vom mai avea bani nici de tigari. Ne vom intilni din nou pe la domiciliul unuia sau altuia pentru ca nu vom avea bani de iesit in oras. si sper ca vom face filozofie de pahar si vom descoperi noi forme de protest impotriva tiraniei financiare.

in fond, situatia e ciclica. Parintii nostri au tras vreo 40 de ani sub comunism ceausist si s-au ales la sfirsit cu un apartament la bloc. Copiii lor fac acum credite pe 30-40 de ani si s-au nefericit intr-un alt sistem, dar cu o finalitate identica. Atunci sistemul forta destinele. Acum noi ne fortam destinul sa semene cu sistemul.

Un vis din ce in ce mai puternic al oraseanului emancipat, care va lua probabil avint in 2010: plecarea din aglomeratie, retragerea catre orasel sau catre sat, pofta de linistire, meditatie, de descoperit chestii simple si mici, dezintoxicarea de adrenalina urbana. Nu m-as mira sa asistam la un fenomen corespondent „repartitiei”: pe vremea lui Ceausescu, oamenii buni si nesupusi care terminau facultatea erau trimisi sa-si faca meseria prin sate uitate de lume. Acum, fenomenul s-ar putea repeta voluntar: oameni valorosi care renunta voluntar sa mai lupte pentru ascensiune intr-un sistem in care nu mai cred.

Corespondentele astea sint facute in gluma. Dar capul in gura istoric pe care multi dintre noi il vom lua la anul, un an fara bani si fara mari sperante, ar putea fi un soc benefic, o desteptare dintr-o isterizare a capitalismului cu doua fete stupide: capitalismul original autohton pe care il stim cum e si capitalismul de tip colonizator, speculator, venit din vest peste o populatie cu o educatie economica aproape nula. Ei, poate nebunia de la anul ne va ajuta sa incepem sa gindim la scara ceva mai mare, poate ne va reveni gustul utopic pentru solidaritate, pentru sanse egale si pentru pus intrebari usturatoare inaltelor Curti românesti si europene.

Unii zic ca saracia ne va aduce automat catre jaf, nesiguranta, haos. Eu cred ca toate relele astea ar putea sa ne duca si catre solutii mai inteligente de lupta pentru „mai bine”. Poate n-o sa mai aud toata ziua buna ziua aceleasi viziuni terne si conformiste despre cum trebuie sa ne „aliniem” cerintelor, cum trebuie sa ne „civilizam” etc. Nu intimplator, perioada asta de pseudo inflorire economica, din ultimii 7 ani, a insemnat si cea mai plictisitoare perioada de idei si crezuri intelectuale din ultima suta de ani. Nici macar in prostie n-am excelat.

Prince avea o melodie misto prin anii ’80, cu niste versuri cam asa: „daca in 2000 o sa vina sfirsitul lumii, atunci o sa petrec ca si cum ar fi 1999”. O perspectiva buna. in orice apocalipsa exista o parte pozitiva: incepem sa ne cunoastem si sa-i cunoastem pe cei de alaturi cu adevarat. stiu ca nu e placut, dar daca tot va fi nasol, sa ne distram macar: sa descoperim umanitate, valori desuete precum demnitate, curaj, gust pentru critica si seninatate. Sa citim carti, sa ascultam muzica, sa discutam filme, sa vorbim despre oameni tari, sa cultivam tot ce nu e scris in contractele cu bancile sau cu firmele de utilitati. Suna aproape mistic, scuze, dar asa se intimpla intotdeauna inainte de sfirsitul lumii.

La multi ani!

Foto: Flickr-Tim in Sydney

Tags:25 de comentarii

 1. As vrea sa vorbesc nitel despre concept …
  Think outside the box …e un concept puternic care prinde la tineri , care modeleaza si inspira , mi-a placut de cand l-am auzit !

  Increderea mea pentru a schimba ceva in viata noastra , a mediului imediat inconjurator … a orasului in care traim si a tarii catre care platim taxe , ma face optimist dupa parerea unora , utopic dupa parerea altora insa nu-mi destrama speranta …care e in tineri !

  Bafta pe 2010 !

 2. Citind articolul si gandindu-ma la ‘telenovela’ prosta din jurul meu, imi aduc aminte de romanul 1984 a lui George Orwell… probabil cei ce au citit romanul, inteleg de ce fac o paralela intre acuma si atunci cand in 1948, Orwell prevedea multe din situatiile din 84… ideea “big brother” al politicii este si acuma prezent… poate ca va veni un “big brother”care sa ne protejeze, sa ne aduca un an mai bun, dar in viziunea mea asta e imposibil… pentru a avea un an mai bun, o mare parte din responsabilitate ne apartine. Noi, populatia, trebuie sa incercam sa luptam sa schimbam lucrurile in bine, in special pentru noi. Situatia economica nu se va imbunatatii, ci din contra… o lume cu o economie subreda este una tensionata.. nervii sunt intinsi la maxim, iar o lume saraca si tensionata, daca ar fi sa credem teoriile sociologice, va duce la cresterea criminalitatii si inrautatirea situatiei. Dar asta e teoretic…. practic, speram la o iesire din criza, in fond suntem romani si ne adaptam tuturor situatiilor…

 3. 2009

  – Injumatatirea salariului
  – tentativa de schimbare a locului de munca rezultata cu inselaciune la luarea lefii, leafa luata doar dupa 3 zile de lupte.
  – intors la vechea firma

  2010

  – debuteaza cu desfiintarea firmei la care lucram + desfiintarea firmei la care lucreaza nevasta-mea. Semne bune anul are.

  Cele rele sa se-adune, cele bune sa se spele, parca asa era urarea, nu?

  Hai sa “traim bine”.

 4. OAU ….cat pesimism…..chiar credeti ca asa de apocaliptice vor fi vremurile ce urmeaza ?de ce?fratilor vorbim de vechiul regim si acum ,la 20 de ani de la caderea lui,ne place sa spunem ca raul de atunci apare,sub orice forma ,in randul clasei politice……asta se aude in permanenta,vorbim de fosti activisti,securisti…s.a.m.d..care ne conduc destinele catre marea FOAMETE………..hai sa fim seriosi ….chiar credeti ca se mai intampla asta ,de ce?trebuie sa comparam cu trecutul nostru GLORIOS,luati oameni buni prezentul sau trecutul CAPITALISMULUI ,la care tindem de ani si ani sa ajungem,si ce vedeti ?prabusiri ale bursei,criza economica,inflatie,globalizare,incalzire globala,lupta pentru supravietuire(supravietuire din somaj sau din salarii calculate la cursul euro),concedii exotice ,moneda unica,mafie,crime,violuri invazii ,EURO,DOLAR…..da oameni buni asta auziti,saraci sau bogati ,criza sau nu ,astea sunt noile ideologii,asta avem acum ,pentru astea au murit oameni si pentru astea luptam acum ,si chiar daca am rate (multe ) la banca ,pot sa ma plang,pot sa fac politica,sa critic guverne ,sa stau la televizor tarziu in noapte ,sa ma intalnesc cu prietenii (chiar si acasa )si sa ma imbat , fara sa am grija la ce-mi iese pe gura…..asta au vrut ei la revolutie,asta avem (eram prea mic pentru a intelege) si pentru asta aprind o lumanare si le multumesc din suflet.

 5. Capitalismul presupune o lupta permanenta pentru putere, daca ar fi sa luam ideile scolilor realiste, putere la un nivel mai mare sau mai mic, putere poate fi si crearea unui patrimoniu impresionant dar si puterea de a trai de azi pe maine.
  Si in orice lupta, o parte este castigatoare, si una nu. Nu consider ca avem cultura democratica destul de inradacinata pentru a invinge sistemul nefavorabil, arena politica seamana cu una a leilor, piata a cumparat in ultimii ani la suprapret totul, fiind luate credite fara acoperire reala, care in conditiile scaderii salariilor, eliminarii primelor si cresterea din ianuarie a principalelor cheltuieli (cea mai importanta majorare a combustibilului) nu vor mai putea fi rambursate la termen. Mie nu mi se pare o panorama idilica.
  Intr-adevar, multumim celor care au facut atatea sacrificii in 89, inclusiv cei care si-au dat viata. Problema e ca nu am stiu ce sa facem cu puterea care a fost castigata atunci… si eu cred ca multi nici azi nu stiu ce pot sa faca cu ea.
  Nu consider ca lumea e atata de pesimista, ci doar incearca sa vada o imagine realista a viitorului.
  Daca spunem ca nu avem o problema, daca nu calculam media economica a populatiei (si nu vorbesc de “clasa” de sus, care isi permite sa traiasca in lux, ca in orice perioada a istoriei), asta nu inseamna ca nu exista problema.
  Putem spune: nu e criza, criza ocoleste Romania, teritorial e prea departe… da nu ne ajuta cu nimica… oamenii is tot in somaj, sunt cei care urmeaza sa intre in somaj, de “taie” zilele de munca la bugetari, se taie primele si bonusurile la salariati…cresc toate cheltuielile.. ratele nu pot fi platite…datoria externa a Romaniei este la un nivel alarmant, firmele intra in proces de suspendare, faliment sau insolventa, in special odata cu impozitul forfetar .. si in contextul asta… de unde vine sa vina optimismul?
  Sa credem intr-un miracol?

  • da ,daca privim totul asa ,ai dreptate …sfarsitu e aproape ,dar trebuie sa vezi ca nu mai suntem tarisoara aia izolata si fara orizont ,interesele(de orice fel) in zona asta sunt destul de mari ,inca reprezentam ceva prin partea asta a EUROPEI si atata timp cat FMI se plimba pe aici ,ca niste cretini disperati (au venit de vreo 2 ori ca idiotii ) si fac tot posibilul ca prapaditii aia de bani sa ajunga la noi, inca mai am sperante si nu trebuie sa uitam ca granitele sunt deschise ,asa ca nu ne va tine nimeni aici cu forta .Nu mai fiti asa de naivi ,de mult politica la noi nu mai este facuta de romani si nu uitati ca au fost vremuri mult mai grele .OARE CUM CREDETI CA AU FACUT ROMANII BANI PRIN STRAINATATE…prin prime grase si cu munca putina ?……………NICIODATA……….PS..DACA FIRMELE ALEA NU AU REZISTAT FORFETARULUI CUM DRACU PUTEAU DUCE PANA LA CAPAT O PERIOADA DE CRIZA CU TOATE PROBLEMELE EI(AM O FIRMA DIN 2008,OCTOMBRIE SI STIU CE VORBESC)

   • Mai rau ca acum nu a fost niciodata pt. Romania, acum 10-15 ani puteai sa speri ca vei emigra in Occident, acum oriunde te-ai duce mori de foame.The future is not bright.Be skeptical!

 6. articolul este excelent si patrunzator. surprinde exact “starea natiunii” dar mi-a placut foarte mult optimismul si pozitia lui laur. daca exista mai multi ca el atunci mai avem o speranta BRAVO. La Multi Ani

 7. ” Atunci sistemul forta destinele. Acum noi ne fortam destinul sa semene cu sistemul” . de referinta… avem niste libertati. ce facem cu ele? that’s the hardest part: sa-ti faci proiectii de viitor care sa nu semene cu trecutul.. poate ar trebui investit mai mult in cercetare, creatie artistica si educatie ( sa stim ce este si a fost pentru a nu repeta inconstient aceleasi patternuri), domenii pe care nimeni nu le considera importante, dar iata, ne tot invartim in cercuri vicioase.. na. adica nu murim de foame, supravietuim, dar oare e ok viata asa? ne motiveaza sa o traim? ne place? sau suntem pe pilot automat.. ? ne-o asumam colectiv sau fiecare cu treaba lui? adik na… binele absolut e facut din toate bucatelele de bine. shared. na, eu sper ca in anul 2010 sa comunicam mai eficient intre noi pentru a alipi together cat mai multe bucatele din puzzle-ul binelui absolut catre care aspiram indiferent cat de incomod va fi, caci va fi.. 😀 think outside the box and feel it from the inside …

  • Asa este, nu am asteptat sfarsitul de an pentru a incheia anumite capitole, am gandit si in timpul anului, am (re)stabilit prioritatile, mi-am evaluat optiunile atunci cand am avut mai mult timp liber si probabil ca am si inceput un nou an cu alte prioritati, cu alte directii cu ceva luni in urma. Trebuie sa ne adaptam din mers si nu numai la sfarsit de an!

 8. Problemele societatii noastre au fost si raman la fel de multe, devin mai evidente numai in momentul in care ele se acutizeaza. Am avut fel si fel de crize: sociale, continuata cu cea economica si cea politica. Daca li s-a marit venitul profesorilor, toata lumea a vrut mai multi bani, ne-am imprumutat de la banci, unii foarte increzatori in propriile forte luand toate creditele posibile. Am fost buni cumparatori, mallurile au tot inflorit. Intr-un fel momentele de acutizare si falimentele din strainatate ne-au dat semnalele de alarma necesare si ne-au obligat sa constientizam acele probleme si sa luam unele masuri. Cat sunt acestea de adecvate sau nu ramane de vazut, factorii de decizie au fost destul de preocupati cu diverse alegeri. Efectele crizei nu s-au epuizat, cel putin problemele sociale se vor adanci in cazul concedierilor, dar daca suntem prevazatori si realisti in prezent, putem avea totusi o perspectiva mai optimista asupra viitorului, ca doar totdeauna va fi cumva.
  In conditiile in care obiectivele noastre de viitor sunt realiste si nu avem probleme majore, mentalul nostru poate fi la fel de bine, ba chiar mai fericit, pentru ca apreciem lucrurile cu adevarat importante din viata noastra. Nu conteaza cum am ajuns sa le apreciem, in urma crizei, prin rememorarea unor perioade din viata noastra in urma reintalnirii unor prieteni, cat timp stim ce este important si nu uitam de unde am plecat, avem suficiente lucruri de apreciat in viata noastra. Ne putem bucura de un loc frumos si daca plecam in drumetie pe jos, cu bicicleta sau cu avionul. Cred ca putem avea un an asa cum ne alegem sa-l traim sau cel putin cum sa-l privim, in functie de reperele la care ne raportam, fie ca acest an va aduce sau nu elemente de progres.

 9. Spunem ca nu suntem izolati politic. Corect. Daca privim din punct de vedere al situatiei si teoriei epicentru-periferie suntem la periferie, ceea ce o sa ne faca intotdeauna dependenti de epicentru. Dar nu suntem numai in statutul de periferie al unui nucleu, ci si zona tampon dintre doua nuclee(sa ne aducem aminte de Razboiul Rece si “Sfarsitul istoriei” – Fukuyama- ). Din punct de vedere geostrategic, intr-adevar, impunem teoretic sa primim ajutor… darrr.. intrebarea este, noi cat de eficient utilizam ajutorul pe care il primim? din fondurile structurale gradul de absorbtie este de 3%, in conditiile in care la majoritatea axelor si masurilor s-au depus proiecte care, adunate, depasesc valoarea totala a axeimasurii alocata pe intreaga perioada. Ceea ce mi se pare o discrepanta majora. Explicatii… gasim cu sutele, fiecare arunca vina pe celalalt, si intram din nou intr-un cerc inchis. Dar asta e alta treaba 🙂 (proiecte slabe, proiectanti superficiali, firme de consultanta de slaba calitate, management prost, statul se misca foarte incet, fiind necesar pt analiza unor dosare mai mult de un an si investitia nu mai este fezabila…etc).
  In ceea ce priveste faptul ca granitele sunt deschise, sunt de acord. Dar nu sunt de acord sa fugim toti din tara. Si in plus, nici in exterior nu este miere si lapte. Eu consider ca fiecare din noi are un nivel de responsabilitate de a face lucrurile sa mearga in tara si nu trebuie sa asteptam ca statul sa impuna solutiile, ca un “big brother” si noi sa stam si sa asteptam sa ne salveze cineva. Asta e dovada faptului nu am depasit inca stadiul comunismului 😛 (vorbesc de idologia clasei muncitoare careia i se asigura totul).
  Multe dintre firmele care au “inchis portile” datorita impozitului forfetar erau cu rulaj mic. Consecintele eliminarii lor de pe piata sunt in fapt, in conceptia mea, 3 mai importante: scaderea veniturilor angajatilor sau administratorilor acelor societati fragile, scaderea veniturilor la bugetul de stat, cresterea infractionalitatii la nivelul de specula financiara.
  Sunt de acord ca au fost vremuri mai grele, si is sigura ca in istoria viitoare vor fi perioade si mai grele. Dar poate daca constientizam ca situatia nu e roz, ne vom autoeduca in utilizarea responsabila e resurselor, atata cele personale ale fiecaruia, cat si cele ale statului. Asta e speranta mea, se va merge pe principiul “fiecare sut in fund e un pas inainte”, si efectul va fi responsabilitatea persoanelor. 🙂

 10. Sa speram ca 2010 va fi doar un an foarte rau si nu catastrofal. Dupa 20 ani Romania nu are partide. PSD, PNL, PDL, UDMR sunt partide ? Dupa Rascoala reprimata din Decembrie ’89 tara arata a dezastru. Erste Bank a venit cu 3,75 miliarde Euro. Banii s-au dus pe plata datoriilor Bancorex si comisioane. Ce mai ramasese au luat cele 2 banci capuse BERD si IFC (Banca Mondiala) care pentru 222.000.000 dolari (154.221.730,12 Euro) au plecat cu 1.550.000.000 Euro. A fost cineva pedepsit pentru mortii din Decembrie si jaful ce a urmat ? A fost oprit jaful ?

  BCR – un adevarat Caritas pentru BERD si IFC (Banca Mondiala)
  http://stiri.portal.ro/home/citeste_stire/23958/bcr-un-adevarat-caritas-pentru-berd-si-ifc.htm
  http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1160172-cati-bani-vor-ramane-statului-dupa-privatizarea-bcr.htm
  Probleme la cea mai mare banca romaneasca?
  Cutremur la BCR: demisie cu cantec a presedintelui Danila
  http://www.cancan.ro/2007-10-24/Cutremur-la-BCR-demisie-cu-cantec-a-presedintelui-Danila.html
  Fostul sef al BCR, cel mai bogat bancher din Romania [25 mil E]
  http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-11-10&id=44436

 11. Exceptional surprinde domnul Vasile Ernu realitatea , desi sper ca ea sa nu se prelungeasca si in 2010, ca previziunea nu se va adeveri. PDL – clona a PSD, statul cartelizat, paznic al averii celor deja imbogatiti prin jaf; distanta din ce in ce mai mare dintre extreme, distrugerea aproape in totalitate a sanselor celor bogati, intelectualitatea impartita aproape in totalitate in doua categorii : cei care sunt intelectuali de curte si cei suparati ca nu sunt, dar care jinduie sa devina, eventual, ai altei curti sunt adevaruri pure.
  In ce priveste reformele cu care ne-a cucerit presedintele si pentru care l-am sustinut, eu inca mai sper. Dar nu admit in nicio amanare, indiferent de pretext. Daca a fost sincer, va demara rapid si clar schimbarea pe care a promis-o. Daca va incepe cu ezitari si amanari, inseamna ca m-am inselat.

 12. Anul 2010 – este un an in care va fi mai bine. Nu glumesc va fi un an in care vom vedea incet incet cum efectele crizei vor slabi in intensitate. Pesimismul sin articol nu face decat sa incetoseze gandirea populatiei. Oare ne trebuiesc mai multe stiri de la ora 5 cu oameni care isi iau zilele. Eu consider ca Romania asa cum este ea privita pe plan international, va reusi sa atraga fonduri din mediu privat european. Va asteptati sa vi se dea, sa vina cineva sa va ia de manuta sa stati la un birou opt ore si sa nu faceti nimic, iar in cateva luni sa cereti marire de salariu, ei bine nu va fi asa, vom munci si ne vom zbate pentru a ne fi mai bine. Lapusneanu a spus o vorba mare si nu va faceti griji cei de sus o stiu mai bine ca noi si le este teama. Nimeni nu va muri de foame, toti vor avea ce sa manance, iar sistemele financiare mondiale, controlat sau nu se vor adapta la realitate. De ce ne intoxicam cu informatii eronate, exista sustenabilitate reala – va spun eu nu, exista interese de a constrange gandirea oamenilor, de a aduce omul in postura de a se multumi cu putin. Suntem niste simpli pioni in societate insa nu trebuie sa fim pesimisti. viitorul nu este cunoscut de oameni, iar cei care au falsa impresie ca-l cunosc se inseala. 2012 – apocalipsa, pana atunci incalzire globala (0.2 grade la nivel mondial) lipsa de lichiditate, marile corporatii, parerea mea este ca totul ne este servit cu buna stiinta iar noi acceptam ideile altora fara sa gandim. Nu sunt un soi de activist, nici macar naiv sunt doar un om care incearca sa vada mai departe. Un om care intelege ca noi nu trebuie sa avem industrie puternica, nici exporturi prea mari trebuie sa fim consumatori un soi de gaini crescute in cutii. Nu va faceti griji la un moment dat toate cele stranse se vor risipi. Un an nou fericit si plin de optimist.
  PS. V-ati intrebat care este evolutia natalitatii si care sunt perspectivele pe viitor, va spun eu aici este problema majora. Oameni care nu mai pot avea copii (din diverse motive) oameni care nu mai doresc copii, aici apare tristetea in pespectivele umanitatii

 13. Pingback: Păltiniş 3. 2010 o să fie bine « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET

 14. pt VAL. Scuze, dar cred ca te-ai inselat… din pacate schimbarea a inceput sa se faca cu aceleasi elemente, ori o reforma presupune o reorganizare in primul rand… l-am reorganizat pe boc, prin… boc….
  fix tranta!
  sper la un an 2010 in care predominanta sa fie desteptarea romanilor, constientizarea problemelor reale, si luarea de initiative… mi-ar place o revolutie…

  la multi ani!

 15. “Fara bani si cu mai putine perspective tindem sa devenim mai uniti. Tindem sa iubim mai mult, tindem sa pretuim mai mult lucrurile cu adevarat importante.”

  Asta e bullshit-ul care se tot baga pe gat de cand te nasti si pana mori.
  Ceva mai cliseic de atat nu puteai scrie.

 16. Pingback: Anul 2010 : Vasile Ernu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger