Confortabil, dar îţi cam dă fiori. Aşa a fost caracterizat mobilierul original realizat din plastic reciclat şi păr uman de către designerul suedez Ola Giertz, care spune că principalul scop al proiectului său este de a arăta că se pot găsi întrebuinţări şi pentru lucrurile pe care le considerăm mai degrabă dezgustătoare.
Părul uman, dincolo de faptul că are o contribuţie la aspectul fizic (şi ne-am obişnuit să conteze, altfel am fi toţi raşi pe cap), mai poate fi folosit şi pentru alte lucruri: pentru a absorbi uleiul, la producerea ochelarilor sau ca şi fertilizator. Pentru designerul Ola Giertz, el a căpătat o nouă valenţă: poate deveni obiect de mobilier – mai exact, fotoliu. Cum statisticile din Suedia spun că locuitorii acestei ţări „cresc” cam 1.500 de kilometri de păr anual, Ola s-a gândit să nu lase atâta materie primă să se risipească. Astfel, el a făcut un parteneriat cu un lanţ de saloane de coafură (Studio Västra Sandgatan), care a avut misiunea de a colecta părul rămas în urma clienţilor care veneau să se tundă (domni, doamne, copii, orice fel de păr).
Ca şi înveliş de mobilier, Ola a folosit sticle de plastic (pet-uri) reciclate; astfel, a creat fotoliile din imagini, care par destul de confortabile, în ciuda sentimentului puţin ciudat de a sta pe… o claie de păr. „Proiectul se referă, de fapt, la faptul că putem găsi utilizări şi o funcţionalitate şi pentru materiale pe care, altfel, le considerăm urâte, inutile. Aceste fotolii transparente, uşor de manevrat, originale prin conţinut (adică umplutura dintre foliile de plastic), au un dinamism aparte: culoarea şi forma lor pot fi modificate, ceea ce conferă unicitate fiecărui astfel de obiect de şezut. Îmi place să cred că şi lucrurile vechi pot avea utilizări noi, că pot da viaţă unor lucruri noi, care vor păstra spiritul celor vechi prin materia din care şi unele, şi altele au fost făcute”, explică designerul suedez.
Sursa: TH
Foto: Carl Magnus Johansson