Ce locuri din casă sunt mai murdare decât colacul de WC

7

Chuck Gerba, profesor de microbiologie la University of Arizona, studiază cum se transferă bolile prin mediul înconjurător, ajungând astfel să măsoare câte bacterii se dezvoltă în locurile și pe obiectele pe care le folosim zilnic. S-ar părea că scaunul de toaletă e ușor detronat de alte lucruri, la care poate că nici nu ne gândim.

Pe un colac de WC obișnuit se găsesc circa 50 de bacterii la fiecare 5 cm pătrați, susține cel care analizează, în special, bacterii fecale de tipul E.coli sau stafilococul auriu. Asta înseamnă că ”este unul dintre cele mai curate lucruri în materie de microorganisme”, spune profesorul american.

Unul dintre obiectele care îl îngrijorează mai degrabă pe Gerba este banalul tocător de bucătărie, unde se găsesc de 200 de ori mai multe bacterii decât pe scaunul de toaletă. Aceste bacterii nu ajung neapărat pe tocător prin contactul cu materia fecală, ci prin intermediul cărnii crude sau al altor produse pe bază de carne, unde se află nenumărate bacterii fecale. ”Nu aș recomanda acest lucru, dar ați putea să vă gândiți la tocătorul de bucătărie așa cum vă gândiți la colacul de WC,” e de părere profesorul, citat de BBC News.

Însă cele mai murdare obiecte din casele noastre sunt, fără îndoială, buretele de spălat vase și cârpa de bucătărie. Potrivit lui Gerba, la fiecare doi cm pătrați de burete se află 10 milioane de bacterii, în vreme ce aceeași suprafață de cârpă de bucătărie este raiul pentru un milion de bacterii. Altfel spus, buretele cu care ne spălăm vasele este de 200.000 de ori mai murdar decât colacul de WC. Un alt loc la care ar trebui să fim mai atenți este biroul de lucru. Numai telefonul mobil, pe care nu îl curățăm niciodată, prezintă de 400 de ori mai multe bacterii decât un colac de toaletă.

Dacă e să depășim sfera domestică, biologul american ne atrage atenția asupra supermarketurilor: cărucioarele de cumpărători și pungile refolosibile sunt printre cele mai mari purtătoare de bacterii. ”Unii oameni poartă mai multe bacterii fecale în pungile de cumpărături decât în lenjeria intimă,” spune Gerba.

Potrivit unor studii recente, bacteriile fecale își găsesc locul în cele mai neașteptate obiecte, situație influențată și de regiunile geografice analizate. De pildă, Arabia Saudită are cele mai murdare frigidere din lume, 95% dintre ele picând testul bacteriologic pentru E.coli. În Africa de Sud, baia este campioana în materie de bacterii, două treimi dintre băi prezentând rezultate nesatisfăcătoare de E.coli. Dacă țări precum Australia sau Canada stau bine la capitolul igienă, la polul opus se află India și Malaezia.

Aceste rezultate nu ar trebui să ne transforme în niște maniaci ai igienei. De-a lungul evoluției, organismul uman și-a dezvoltat propriile mijloace de adaptare la conviețuirea cu bacteriile, însă ar trebui să acordăm atenție mai mare curățării altor obiecte decât banalul colac de WC.

Sursa: BBC News

 

 

 


7 comentarii

  1. Pingback: Susțineți Organizația pentru Drepturile Microbilor | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger