Ce loc ocupă România în topul țărilor cu cele mai mari coeficiente de inteligență

3

imageChiar dacă un studiu recent susține că întregul sistem din spatele coeficientului de inteligență (IQ) este un mit, atâta vreme cât inteligența e prea complexă pentru fi evaluată printr-un simplu calcul, măsurătorile IQ-ului sunt extrem de răspândite în mai toate culturile lumii. Totodată, generalizările aplicate la nivelul de țări și regiuni, fără a ține cont de judecata nuanțată, e la rândul ei o procedură atacabilă. Cu toate astea, vă invităm, mai în glumă, mai în serios, să vedeți un top al țărilor, în funcție de coeficientul de inteligență.

 

Înainte de a vedea care sunt țările care domină acest clasament, trebuie să știți că măsurătorile au fost realizate pe baza unor studii controversate, realizate de psihologul britanic Richard Lynn și de cercetătorul finlandez în științe politice, Tatu Vanhanen. Lynn, profesor emerit de psihologie în Marea Britanie, a arătat în anii 70 că locuitorii din nord-estul Asiei sunt mai inteligenți decât europenii cu circa 6 puncte de inteligență, calculate la nivelul coeficientului. În anii 90, a propus așa-numitul ”efect Flynn”, pe baza observației că, anual, IQ-ul crește gradual peste tot în lume, cel mai probabil datorită nutriției și îngrijirii mai bune.

Împreună cu Tatu Vanhanen, profesor de științe politice cu interese în sociobiologie, Lynn a publicat două cărți: IQ and the Wealth of Nations și IQ and Global Inequality, lucrări care au strânit critici virulente, atrăgându-le celor doi acuzații că promovează rasismul științific, stabilind corelații între inteligență și factorul demografic la nivel național, fără fundamente riguroase. Vanhanen a fost, de altfel, cercetat de către Biroul Național de Investigații al Finlandei, în urma unor acuzații de incitare la ură rasială, după ce a declarat într-un interviu că europenii și asiaticii sunt mai inteligenți decât africanii în baza unor considerente evolutive.

 

fun-maps-44 (1)

 

Astfel, vă invităm să analizați harta de mai sus cu un ochi critic și sceptic, ținând cont de argumentele contra pe care o parte a comunității științifice le ridică împotriva asocierilor dintre naționalitate și coeficient de inteligență. În cadrul clasamentului care organizează țările în funcție de IQ, România ocupă locul 13, din 43, situându-se la egalitate cu Armenia, Georgia, Kazahstan și Vietnam, înregistrând un coeficient de 94. Pe locul întâi, s-ar situa Singapore, singura țară cu un IQ mediu de 108, urmată de Coreea de Sud (106), Japonia (105), Italia (102), respectiv Islanda (101).

Sursa: BoredPanda

 

Puteți citi și:

Sătul de idioții din jur? Pastila de reducere a IQ-ului te face unul dintre ei

Copiii moștenesc inteligența de la părinți, dar nu așa de mult cum se credea


3 comentarii

 1. Cred ca in articol s-a strecurat o greseala la scriere, Singapore nu are cum sa aiba 198 coeficientul mediu. Nu este necesara aparitia la comentarii, doar corectarea datei.

 2. e o greseala acolo la final… IQ mediu de 198?… e vorba de 108 maxim. PS: asta cu rasismul stiintific e ca aia cu CNA-ul… auzi doar 98% din injuratura, ca si cum ai fi atat de prostsa nu-ti dai seama sa completezi 2%

 3. Din pacate articolul dvs. contine cateva erori majore:
  1) Efectul Flynn care propune o ajustare periodica a raportului dintre IQ si scorurile brute la testele de inteligenta care masoara asa numita inteligenta generala saturata in factorul g, nu a fost propus de Richard Lynn, ci de catre James Robert Flynn, un profesor de studii politice originar din Noua Zeelanda.
  2) Cred cu tarie ca IQ-ul de 198 atribuit Singapore-ului reprezinta o eroare de tiparire si ca de fapt cifra la care va referiti este 108.
  3) Harta nu face nicio referire la marimea esantionului, deci acestea ar putea fi nereprezentative la nivelul populatiei.
  4) Nu este precizat instrumentul (sau instrumentele) cu care s-au efectuat evaluarile si nici perioada in care acestea au fost realizate.
  5) Interpretarea IQ-ului fara alte date cum ar fi durata medie a educatiei, a venitului, a mediului de domiciliu sau a altor informatii demografice face ca interpretarea IQ-ului sa fie un act golit de sens.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger