Ce legătură există între diabet și ambalajele produselor alimentare

0

Pe lângă răspândirea obezității, generată de alimentație și de substanțele chimice din produsele pe care le folosim zilnic, omenirea are de înfruntat și o epidemie de diabet. Potrivit statisticilor, în 2011, sufereau de diabet 366 de milioane de oameni, iar estimările arătau că până în 2030, numărul va crește la 552 de milioane.

excessiveplasticpackages1

Un nou studiu indică o legătură puternică între această boală și un compus chimic regăsit în ambalajele de mâncare.

Tradus în cifre, impactul diabetului la nivel global arată că doar într-un an (2011), 4,6 milioane de persoane au murit din cauza lui și că în fiecare an circa 78.000 de copii sunt diagnosticați cu diabet tip 1. Printre factorii care determină răspândirea acestei boli, cercetătorii au descoperit de curând o substanță larg folosită în producerea ambalajelor pentru produse alimentare. Este vorba de așa-numitul DEHP, un tip specific de ftalați, care oferă elasticitate plasticului și care se folosește în diverse tipuri de ambalaje și echipamente medicale. În urma unei cercetări, ale cărei rezultate au fost publicate recent în Pediatricsspecialiștii de la New York University School of Medicine au constatat o corelație semnificativă între rezistența la insulină (hormonul secretat de pancreas care controlează zahărul din sânge) și nivelul de DEHP regăsit în urină, atât la oameni, cât și la animale. Totodatpă, cercetătorii spun că este nevoie de studii aprofundate pentru a elucida această legătură, în condițiile în care acest compus chimic este amplu folosit și pentru produse din afara sectorului alimentar, iar felul în care DEHP-ul contaminează alimentele este încă puțin înțeles.

Într-un alt studiu publicat anul acesta, Leonardo Trasande, coordonatorul analizelor despre DEHP, a descoperit totodată că ftalații cu masă moleculară foarte mică, frecvent folosiți în producția de cosmetice (cum ar fi loțiunile și cremele) au o legătură cu creșterea în greutate a copiilor afro-americani studiați. Potrivit cercetării, expunerea la acest tip de compuși chimici ar putea fi responsabilă pentru luarea în greutate cu circa un kilogram.

În ceea ce privește Europa, aceasta are, începând din 2011, o politică strictă referitoare la folosirea ftalaților, cei mai periculoși șase dintre ei urmând să fie complet interziși până în 2016. Deși DEHP-ul este interzis în fabricarea jucăriilor încă din 1999, el se regăsește însă extensiv în alte produse de uz regulat, inclusiv în articole pentru copii, cum ar fi penarele sau alte obiecte care conțin plastic. Până DEHP-ul va dispărea cu totul de pe rafturi, există însă soluții pentru reducerea expunerii la acest compus dăunător și controversat: renunțarea, de pildp, la produse de îngrijire care nu sunt neapărat utile, precum și cumpărarea hranei proaspete, în defavoarea celei ambalate în plastic. Astfel, daunele colaterale pot fi reduse cu circa 56%. Este, de asemenea, bine de știut că alte materiale de ambalat, cum ar fi hârtia cerată sau folia de aluminiu, nu conțin deloc DEHP.

Sursa: Fastcoexist


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger