Ce legătură are Hitler cu industria modei + publicitatea?

0

În Coreea de Sud, un teritoriu izolat de influențele culturale naziste din timpul dominației lor, revista Times a observat că în anul 2000 tinerii au dezvoltat o fascinație inexplicabilă față de personajele și simbolurile din cel de-al Treilea Reich. Pentru ei aceste lucruri nu reprezintă câtuși de puțin simbolurile unei ideologii, nici faptul că Hitler a omorât peste 6 milioane de evrei nu contează, pentru ei toate acestea sunt doar o modă. Lucrurile sunt cu atât mai puțin explicabile cu cât coreenii în continuare au resentimente și simt ură față de Japonia, una dintre țările aliate lui Hitler.

de Dora Constantinovici (Pandoras.realitatea.net)

 

Explicația antropologului Universității Yonsei din Seoul, Cho Hae Jung este că pentru coreeni războiul este prea puțin important. „A fost un război în Vest, nu aici” – spune el.

Kim Kwang, patronul unuia dintre barurile nazi-chic, denumit inițial The Third Reich a fost la un moment dat forțat de guvernul coreean, care primise plângeri din partea ambasadelor Germaniei și Israelului să schimbe denumirea barului. A schimbat denumirea în…The Fifth Reich, decorațiunile din interiorul barului, simboluri ale nazismului nu. A scos doar cele două steaguri mari, naziste de la intrare însă tabloul cu Hitler a rămas undeva deasupra barului. „Nu am nimic să pun în locul lui și oricum, este doar o decorațiune” și-a argumentat Kim gestul.

În 2006, designerii mărcii londoneze, Voyage, Rocky și Louise Mazzilli au șocat lumea modei cu o colecție care conținea mesaje și imprimeuri de inspirație nazistă. Unul dintre desenele folosite pentru a imprima un tricou, Hitler se bronza la soare gol, iar sub imagine scria “Aș vrea să fii aici”. Nu mult după scandal, cei doi designeri au fost dați afară dintr-un club din Soho după ce se afișaseră cu hainele printate cu svastici. Rocky Mazilli a declarat ulterior că simbolul era de fapt o declarație prin care exprima o mișcare de protest, anarhia și nonconformismul celor doi și nu avea nicio legătură cu nazismul.

Nu mult după acest eveniment, zvastica nazistă a început să apară pe hainele fetelor harajuku, care aveau la dispoziție acum magazine întregi cu haine dedicate acestei noi tendințe. Explicația pentru adoptarea atât de rapidă a acestui simbol în rândul adolescentelor japoneze s-ar putea să vină din fascinația scriitorului Takeda Tomohiro față de naziști. Acesta scria în cartea Invenții naziste: „Știați că naziștii au inventat televizorul, autostrăzile, călătoriile în spațiu și alte minuni ale erei moderne? În sfârșit cineva curajos le ia apărarea și le redă onoarea ca principali inventatori ai viitorului. Acum, înțeleg în sfârșit de ce copiii harajuku poartă cu mândrie zvastica: ei salută de fapt apariția autostrăzilor!”

i harajuku poartă cu mândrie zvastica: ei salută de fapt apariția autostrăzilor!”

 

 

Iar după valul de haine cu simbolul nazist au apărut o serie de creații naziste realizate într-o manieră îndulcită, păpuși Hitler, agrafe cu Hitler, tricouri pe care Hitler apare îmbrățisând o căprioară, sau vederi în care cerșește dragoste cu o figură angelică.

 

În 2007, o clientă a magazinului Zara, din Marea Britanie, a cerut magazinului să-i returneze banii pentru că geanta cumpărată de ea, aparent plină de floricele și frunzulițe, avea pe unul dintre colțuri o svastică. Purtătorul de cuvânt al magazinului a declarat apoi că gențile fuseseră făcute în India unde simbolul este unul religios, al hindușilor și al budiștilor și reprezintă soare, putere și noroc pentru foarte mulți oameni…

 

 

În vara anului 2010, un boutique de modă din Sicilia, New Form, a creat controverse atunci când l-a folosit pe Hitler în campania lor “Schimbă-ți stilul – Nu-ți urma conducătorul!” Posterele campaniei îl reprezentau pe liderul naziștilor într-o uniformă roz, cu o inimă pe braț – în locul clasicei svastici.

Politicianul Rosario Filoramo a declarat că „folosirea imaginii unei persoane care e responsabilă pentru cele mai groaznice capitole ale istoriei este jignitoare la adresa țării sale și a cetățenilor.” Agenția de publicitate responsabilă cu realizarea campaniei a replicat însă că imaginile îl ridicularizau pe Hitler și îi încurajau pe tineri să-și creeze propriul stil. Neimpresionați de aceste explicații italienii au decis să scoată Hitlerii rozulii de pe panourile publicitare.

Hitlerteasing-ul a fost folosit și pentru promovarea altor produse decât cele de îmbrăcăminte. În 2009, un clip șocant promova folosirea prezervativelor pentru a preveni îmbolnăvirea cu SIDA iar mesajul spunea că sexul neprotejat este similar sexului cu Hitler. Ceaiul antistres Rasayana, al cărui reclamă era realizată de firma Art Grup din Turcia, vindea mesajul „Fă pace cu lumea”, cu imagini ale unui Hitler relaxat, mirosind un trandafir, sau îmbrăcat într-o cămașă hawaiană (chiar dacă purta în continuare zvastica pe braț…). Pițeriile Hell Pizza, din Noua Zeelandă l-au folosit de asemenea pe conducătorul nazist pentru a-și promova produsul. În afișele realizate de agenția Cinderella, Hitler apare în poziția de salut binecunoscută, cu o bucată de pizza în mână iar mesajul din dreapta sa spune: „Este posibil să faci oamenii să creadă că raiul este iad”. În urma numeroaselor plângeri venite la sediul firmei Hell Pizza, posterele au fost însă scoase.

Chiar și în ceea ce privește hainele fetiș, stilul Nazi chic este controversat. Pentru a nu jigni sentimentele nimănui, amatorii și producătorii unor astfel de haine au ajuns la un consens. Adoptă principalele elemente din era nazistă, cum ar fi: mănușile din piele cu capse, cizmele din piele cu carâmb înalt, trenciurile sau alte astfel de articole dar fără a include simbolurile naziste explicite, poate doar modele care seamănă cât de cât.

Trecând peste scandalul lui Galliano, anul 2011 s-a anunțat în continuare un an al stilului military. Și 2012 pare să păstreze anumite culori și croiuri. Culmea, pentru că majoritatea altor stiluri se poziționează în top un sezon, maxim două.  Hainele military sunt prezente în prima linie a modei internaționale încă din 2008. Balmain, Jean Paul Gaultier, John Galliano, Diane Von Furstenberg, Chloe, Stella McCartney, Louis Vuitton, Givenchy, Marc Jacobs au ales să promoveze acest stil prin piesele pe care le realizează. Întrebarea este de ce ar vrea cineva să mai promoveze un astfel de stil. De ce ar vrea cineva să promoveze timp de ani întregi violența, armele, uniforma army, în timp ce sunt oameni care au parte de un catwalk de groază, real. Cu tot cu tonurile vedetă de kaki și gri, asortate cu cele de roșu-sângeriu…

Acest articol a fost preluat de pe site-ul Pandoras.realitatea.net.

 

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger