Ce înseamnă să fii asexual

0

Circa 1% din populația Marii Britanii este asexuală, arată un nou studiu. Ce înseamnă însă acest lucru? Spre deosebire de celibat, care reprezintă o alegere personală, asexualitatea este o orientare, manifestată prin faptul că persoanele afectate nu experimentează atracție fizică față de semeni, fie ei bărbați sau femei. Vă recunoașteți în această tipologie sau cunoașteți persoane asexuale?

Potrivit, Asexual Visibility and Education Network (AVEN), cea mai importantă comunitate online dedicată asexualilor, aflăm însă că există și în cadrul acestei categorii o mulțime de nuanțe. Una dintre cele mai importante ar fi distincția dintre asexualii romantici și asexualii aromantici. Aceștia din urmă ”nu mainifestă atracție romantică de niciun fel, astfel că, în multe cazuri, aceste persoane nu vor să fie atinse și nici nu-și doresc intimitate fizică,” spune sociologul Mark Carrigan, de la Universitatea din Warwick, citat de BBC News. Pe de altă parte, ”asexualii romantici, deși nu au parte de atracție sexuală, experimentează atracția romantică. Când interacționează cu alte persoane, aceștia nu sunt atrași din punct de vedere sexual, însă își pot dori să se apropie, să afle mai multe despre ceilalți, să împărtășească anumite lucruri,” continuă Carrigan.

Asexualitatea a fost, desigur, studiată în repetate rânduri, în încercarea de a se descoperi factorii ei determinanți: unii susțin că ar fi o disfuncție hormonală, alții că la mijloc ar fi traume din copilărie. Cercetările sunt însă mai degrabă speculative, iar studiile derulate până acum nu au putut oferi explicații convingătoare. Acest lucru se datorează și istoriei relativ recente pe care o are această orientare, primii asexuali declarați apărând în 2001.

E important să distingem între persoanele asexuale și cele care nu manifestă dorință sexuală, dar se simt frustrați de acest aspect. ”Există multe cercetări dedicate disfuncției dorinței sexuale hipoactive, clasificată ca tulburare de personalitate, ceea ce presupune că absența dorinței sexuale provoacă suferință,” precizează sociologul citat mai sus. Acesta abordează și problema discriminării asexualilor în societate, punând marginalizarea lor pe baza proastei înțelegeri pe care această orientare o are în societate. Specialiștii spun însă că, pe măsură ce vor exista din ce în ce mai mulți oameni dispuși să discute deschis despre asexualitatea lor, situația se va schimba, iar cauzele care determină această orientare vor fi treptat elucidate.

 

Sursa: BBC News

Foto: Sociologicalimagionation.org

 

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger