Comisia Europeană amână autorizarea organismelor modificate genetic

0

Comisia Europeană a decis să înghețe procesul de aprobare a culturilor modificate genetic până în 2014, în timp ce lucrează la un acord cu statele membre.

 

“Comisia, dacă vrea, poate lansa procedura de autorizare a cultivării unui tip de soia modificată genetic și șase soiuri de porumb, dar nu o va face”, a declarat Frederic Vincent, purtător de cuvânt al comisarului european pentru sănătate Tonio Borg, subliniind că autorizarea pentru cultivare este blocată.

Vincent a adăugat că prioritatea comisarului, care a preluat mandatul recent, este să relanseze discuțiile cu statele membre. Aprobarea culturilor modificate genetic de către Comisia Europeană a deteriorat relațiile executivului european cu 27 de state membre.

Opt țări – Austria, Bulgaria, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Luxemburg și Polonia – au adoptat norme care le permite să blocheze cultivarea de organisme modificate genetic pe teritoriul lor. Președintele CE, Jose Manuel Barroso, nu a forțat țările să renunțe la clauzele lor de blocare.

În ultimii 14 ani, CE a aprobat cultivarea a doar două tipuri de organisme modificate genetic pentru alimentația umană. Acestea sunt cartoful Amflora al companiei germane BASF și porumbul MON810 dezvoltat de gigantul American Monsanto. Cartoful a fost un eșec comercial, iar reînnoirea autorizării porumbului MON810 se amână din 2007.

Alte 50 de tipuri de organisme modificate genetic pentru consum animal au fost aprobate în acest interval.

Sursa: phys.org

Foto: Flickr / craigregular

Puteți citi și:

Miniștrii agriculturii de la Dunăre semnează pentru o Europă fără soia modificată genetic. România e singura care refuză să semneze

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger