Ce fel de artă pentru publicul tânăr?

0

Vă invităm, astăzi, la lansarea Stagiunii de Teatru Politic, care va avea loc în perioada septembrie – noiembrie la Spaţiul Platforma (Calea Moşilor 62-68, aproape de Piaţa Sfîntu Gheorghe, Bucureşti). Stagiunea debutează cu lansarea numărul 3 din Gazeta de Artă Politică, o publicaţie de analiză a artei contemporane din perspectivă socio-politică.

 

Freire

 

Tema acestui număr al Gazetei de Artă Politică este: “Ce fel de artă pentru publicul tânăr? Ce fel de artă facem pentru copii şi adolescenţi? O artă care să le protejeze imaginaţia, conservând autoritatea modelelor cunoscute sau o artă care să-i provoace să se implice în realităţile socio-politice din jur? Este arta pentru publicul tânăr a adulţilor, a copiilor şi adolescenţilor pentru care se presupune că este concepută? Reprezintă ea nevoile şi sfera de interes ale acestora sau reproduce formatul artei pentru puţini? Vor fi copiii şi adolescenţii de mâine spectatorii şi actorii sociali angajaţi, care pot transforma lumea în care trăiesc?”, sunt întrebări la care se caută răspunsurile în acest număr al publicaţiei.

Gazeta de Artă Politică este o publicaţie independentă, cu apariţie trimestrială, coordonată de Mihaela Michailov, David Schwartz, Ionuţ Sociu şi Marius Bogdan Tudor. Gazeta dezbate, teoretizează şi promovează arta care îşi asumă un rol socio-politic şi abordează tranşant arta din România şi din ţări cu problematici înrudite. „G.A.P. este o publicaţie de acţiune şi reflecţie critică, care pune accentul pe artele spectacolului şi propune o perspectivă egalitară şi orizontală asupra artei socio-politice, cu accent pe relaţiile de muncă şi de putere, pe colective de lucru şi mai puţin pe individualităţi”. Temele numerelor precedente ale publicaţiei au fost „Arta în luptă cu sistemele politice” (februarie 2013) şi „Munca şi muncitorii: reprezentări, contexte şi relaţii în instituţiile artistice” (mai 2013). G.A.P. este o publicaţie autofinanţată, care se distribuie gratuit. Lansarea nr. 3 al publicaţiei are loc astăzi, de la ora 19:30.

 

GAP

 

Primele două spectacole programate în cadrul Stagiunii de Teatru Politic sunt „După Traian şi Decebal. Din filele istoriei gay în România” (22 şi 27 septembrie, ora 19.30) şi „Capete înfierbântate. 13-15 iunie 1990” (26 septembrie, ora 19:30). În cadrul stagiunii (21 septembrie – 14 noiembrie 2013) vor fi prezentate şase spectacole de teatru politic şi vor fi organizate dezbateri cu publicul pornind de la subiectele spectacolelor. Proiectul Stagiunea de Teatru Politic „repune în centrul demersului artistic valoarea politică autentică a unui act teatral – cea de reflecţie critică, practică asumată şi solidarizare împotriva sistemului autoritar care îşi ignoră cetăţenii, privându-i de drepturi. Teatrul politic este forma de acţiune colectivă, prin mijloace artistice, împotriva compromisurilor majore şi pârghiilor de influenţă ale sistemului dominant. Este un teatru contestatar, care oferă o platformă democratică de acţiune unor grupuri marginale sau invizibile în sfera publică contemporană”. Accesul la toate spectacolele şi evenimentele conexe ale Stagiunii de Teatru Politic este gratuit.

Coordonatori ai proiectului Stagiunea de Teatru Politic: Alice Monica Marinescu, Mihaela Michailov, David Schwartz, Ionuţ Sociu.

Parteneri: Gazeta de Artă Politică, Spaţiul Platforma, Teatrul Naţional din Tîrgu-Mureş, Fundaţia Culturală Condiţia Română.

Parteneri media: DigiTV, Think Outside The Box, Şapte Seri, RFI România, CriticAtac.

Stagiunea de Teatru Politic este un proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

 

Iată programul integral al stagiunii:

 

Sâmbătă / 21 septembrie /ora 19:30

Lansare Gazeta de Artă Politică nr. 3

 

Duminică / 22 septembrie / ora 19:30

După Traian şi Decebal. (Din filele istoriei gay în România)

 

Joi / 26 septembrie / ora 19:30

Capete înfierbântate. 13-15 iunie 1990

 

Vineri / 27 septembrie / ora 19:30

După Traian şi Decebal. (Din filele istoriei gay în România)

 

Joi / 3 octombrie / ora 19:30

Nu ne-am născut în locul potrivit

 

Sâmbătă / 5 octombrie / ora 19:30

Nu ne-am născut în locul potrivit

 

Duminică / 6 octombrie / ora 19:30

Nu ne-am născut în locul potrivit

 

Vineri / 11 octombrie / ora 19:30

SubPământ. Valea Jiului după 1989

 

Sâmbătă / 12 octombrie / ora 19:30

Nu ne-am născut în locul potrivit

 

Duminică / 13 octombrie / ora 19:30

Nu ne-am născut în locul potrivit

 

Joi / 17 octombrie / ora 19:30

SubPământ. Valea Jiului după 1989

 

Vineri / 18 octombrie / ora 19:30

Capete înfierbântate. 13-15 iunie 1990

 

Vineri / 1 noiembrie / ora 19:30

Nu ne-am născut în locul potrivit

 

Sâmbătă / 2 noiembrie / ora 19:30

Capete înfierbântate. 13-15 iunie 1990

 

Duminică / 3 noiembrie / ora 19:30

SubPământ. Valea Jiului după 1989

 

Joi / 7 noiembrie / ora 19:30

Nu ne-am născut în locul potrivit

 

Vineri / 8 noiembrie / ora 20:00

PUNCT TRIPLU

 

Sâmbătă / 9 noiembrie / ora 19:30

Del Duma! / Vorbeşte-le despre mine!

 

Joi / 14 noiembrie / ora 19:30

Nu ne-am născut în locul potrivit

 

Toate spectacolele vor avea loc la Spaţiul Platforma (adresa: Calea Moşilor 62-68, aproape de Piaţa Sfîntu Gheorghe, Bucureşti – harta, mai jos).

 

HartaPlatforma

 

Mai multe informaţii pe: www.facebook.com/stagiuneadeteatrupolitic,  www.artapolitica.ro


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger