Ce faci într-o tabără de dezintoxicare de tehnologie

0

Nu știm alții cum sunt, dar uneori noi fantasmăm la câteva zile în care telefonul să nu mai sune, alertele să nu mai curgă, mailurile să înghețe, pur și simplu, pe drum. De asemenea, nu mulți sunt cei care se pot desprinde de smartphone-uri, tablete și laptopuri din proprie inițiativă, motiv pentru care dependența de tehnologie e considerată, începând din acest an, din sfera patologicului. Acest lucru nu face decât să deschidă o nouă piață pentru programe și tabere de ”dezintoxicare” de internet și gadget-uri.

 

dibujo6_071337058508

 

Vignesh Ramachadran a petrecut 70 de ore într-o asemenea tabără organizată în nordul Californiei și a povestit despre experiența lui într-un articol din Mashable The Digital Detox este o tabără de vară pentru adulți, al cărei principal scop este să le reamintească participanților că există viață și în afara ecranelor și monitoarelor. La intrare, taberiștii își lasă telefoanele și toate celelalte extensii tehnologice într-un fișet, de unde urmează să și le recupereze la finalul programului de trei zile. Altă regulă a taberei prevede ca participanții să nu își folosească numele reale, ci doar porecle, pentru a le proteja astfel intimitatea.

În ceea ce privește activitățile, urbanii de-tehnologizați au învățat să facă foc de tabără, să sculpteze în lemn, au privit cerul din întunericul pădurii și au avut, printre altele, parte de o cină tăcută. După cum îi spune și numele, această cină se derulează în tăcere perfectă, oamenii fiind îndemnați să redescopere micile bucurii ale vieții și să se concentreze exclusiv pe mâncarea vegană. Au avut loc concursuri de talente, de la cântat, la spus povești, iar într-una din seri a avut loc și un fel de discotecă. În rest, taberiștii au stat în yurte, s-au bucurat de muzică live și de conversații cu oameni în carne și oase, iar după cum spune editorul Mashable, la adăpost de teama unor fotografii ridicole, oamenii s-au simțit în largul lor chiar și la balul mascat improvizat.

”Nu voi uita niciodată o tipă din tabără, care s-a declarat recunoscătoare pentru conversațiile care au durat mai mult decât un clic,” își amintește Ramachadran, care a experimentat o plăcere demult uitată între majoritatea celor obsedați de tehnologie: discuțiile face to face, neîntrerupte de SMS-uri, notificări de Facebook sau tweet-uri. Aparent, nimănui nu i-au lipsit de-a lungul celor trei zile dispozitivele conectate la rețeaua globală, însă efecte ale abstinenței au existat pe ici, pe colo. Ramachadran spune că într-o dimineață a simțit vibrația telefonului-fantomă, fenomen pe care, cu siguranță, l-am experimentat cu toții la un moment dat: să ni se pară că telefonul mobil sună sau vibrează, chiar dacă nu-l aveam la îndemână.

Deși, la întoarcere, jurnalistul și-a reluat, raționalizat, obieciurile tehnologice, acesta susține că dezintoxicarea nu a funcționat ca adio pentru internet și viață virtuală, ci ca pretext pentru conștientizarea rolului pe care aceste gadget-uri l-au căpătat în viețile noastre de zi cu zi. I-a reamintit, cu alte cuvinte, că dincolo de ecrane, se află prieteni în carne și oase ori oameni care așteaptă să fie descoperiți și altfel decât prin rețele sociale virtuale. Nu știm însă cât va dura efectul taberei de dezintoxicare, însă credem că, în forme organizate sau spontane, cu toții ar trebui să ne reamintim aceste lucruri simple și să le punem mai mult în aplicare.

Sursa: Mashable

Foto: tech2.in.com


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger