Ce efect are sărăcia asupra creierului

0

poorCred că nu vă e străin discursul pe care mulți îl au în fața unor povești despre oameni apăsați de sărăcie și cufundați în crize care par fără ieșire: ”Dar de ce nu fac, domnule, ceva? De ce nu-și caută de lucru?” putem întreba, retoric, atunci când avem de-a face cu persoane adesea acuzate că ”se complac în sărăcie.” Ei bine, o cercetare recentă arată că problemele sociale și economice presante se traduc în efecte asupra creierului.

Mai precis, după câte au demonstrat experimentele, sărăcia afectează așa-numita lățime de bandă a creierului. Cum aceasta din urmă este limitată, orice sarcină presantă constantă, de pildă o problemă care ne macină și la care ne gândim încontinuu, acoperă un segment important al lățimii de bandă, în detrimentul altor sarcini. În ceea ce privește experimentele derulate la Princeton, Harvard și University of Warwick, acestea au arătat că persoanele sărace care se gândeau intens la dificultățile financiare au avut rezultate foarte slabe la testele cognitive la care au fost supuse, efectul acestei sarcini mentale dominante fiind echivalent cu lipsa somnului de-a lungul unei nopți întregi. Cu alte cuvinte, consecința confruntării cu sărăcia, la nivelul minții, se traduce în pierderea a 13 puncte de IQ sau în diferența dintre performanța mentală a alcoolicilor cronici și a adulților normali.

Cercetarea, publicată recent în Science, susține că, astfel, săracii pot fi considerați responsabili de propria sărăcie, dată fiind această slăbiciune inerentă: mare parte din lățimea de bandă  a creierului este alocată îngrijorării, în timp ce foarte puțină este alocată căutării unor soluții. A fi sărac înseamnă, după cum spun autorii studiului, ”nu doar să te descurci cu foarte puțini bani, ci și cu o penurie semnificativă de resurse cognitive.” Astfel, ne putem explica de ce unele persoane sărace, despre care ne întrebăm de ce nu încearcă să-și depășească condiția căutându-și de lucru sau mergând la școală, par blocate în fața propriei situații dificile. Totodată, așa se poate explica și de ce foarte mulți oameni săraci întâmpină probleme în a fi buni părinți, în ciuda eforturilor lor.

Rezultatele acestei cercetări au fost dezvoltate de Eldar Shafir și Sendhil Mullainathan, urmând să fie publicate cât de curând în volumul Scarcity: Why having too little means so much. Ceea ce îi împiedică pe oamenii săraci să acționeze pentru depășirea propriei condiții nu este ceea ce am putea numi stres, acesta din urmă putând avea uneori efecte benefice asupra indivizilor: un student extrem de stresat poate obține rezultate bune la un examen de admitere, acesta funcționând ca o constrângere ce îl poate motiva suplimentar. Însă în cazul sărăciei, lățimea de bandă limitată afectează direct controlul cognitiv al celor în cauză, precum și inteligența practică, necesară pentru sarcini de zi cu zi. ”Atunci când lățimea de bandă e încărcată, cum se întâmplă în cazul oamenilor săraci, riscul de a nu observa anumite lucruri, de a nu rezista unor tentații la care ar trebui să reziști, de a uita anumite lucruri, de a nu avea suficientă robdare și atenție pentru a te dedica, spre exemplu, copiilor, este mult mai mare,” explică Eldar Shafir, citat de The Atlantic. 

Într-unul dintre experimentele care au stat la baza cercetării, 400 de participanți aleși aleatoriu au fost rugați să-și imagineze ce decizii ar lua într-un scenariu în care ar fi nevoiți să facă reparații la mașină în valoare de 150, respectiv 1.500 de dolari. Opțiunile disponibile au fost: plata integrală a reparațiilor, împrumutarea banilor sau amânarea reparațiilor. În cazul primului scenariu, unde reparațiile costau 150 de dolari, atât subiecții săraci, cât și cei bogați, au avut rezultate comparabile. Însă, în cel de-al doilea caz, când suma ipotetică s-a ridicat la 1.500 de dolari, persoanele sărace au avut rezultate considerabil mai slabe, pentru simplul motiv că toate calculele mentale ocupau un segment foarte important al lățimii de bandă.

Toate aceste rezultate sunt extrem de importante pentru cei care elaborează politici de combatere a sărăciei și de ajutor social. Experții ar trebui să țină cont de efectul măsurilor pe care le propun și implementează pentru persoanele afectate de sărăcie, ținând cont și de impactul lor mai subtil și de capacitatea de influențare a comportamentului acestor persoane, care și-ar putea dedica mai mult timp și mai multe resurse găsirii unor soluții dacă ar avea lățimea de bandă mai liberă.

Sursa: The Atlantic

Foto: www.indianurbaninfrastructure.com


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger