Ce efect are bârfa asupra prieteniei dintre bărbați

0

Un cercetător canadian a observat că bârfa între bărbați are un efect foarte diferit asupra prieteniei decât efectul bârfei în rândul femeilor.  “Am fost surprins să descopăr că relația dintre prietenie și bârfă este diferită la femei și bărbați”, spune autorul studiului dr. David C. Watson, profesor asistent de psihologie la Grant MacEwan University din Edmonton.

În cadrul studiului, publicat online pe Sex Roles, 167 de femei și 69 de bărbați, între 17 și 29 de ani, au completat chestionare despre prietenie și tendința de a bârfi.  În general, a reieșit ceea ce se știa deja, că femeile bârfesc mai mult decât bărbații. În ce privește subiectele preferate de bârfă, femeile tind să se lege de aspectul fizic al cuiva.

Tot fetele au obținut cele mai mai scoruri în ce privește informația socială obținută de pe urma bârfei, ceea ce înseamnă că știu ce se petrece în jurul lor, cine s-a despărțit de cine, cine își urăște șeful etc. Bărbații nu s-au descurcat așa bine la aceste categorii, dar au avut un scor mai bun la bârfa legată de reușite, adică vorbesc despre promovări și salarii.

Marea diferență între bărbați și femei s-a observat, însă, în ce privește efectul bârfei asupra prieteniei.

“Prietenia masculină este caracterizată prin implicarea în activități de grup, astfel că bârfa ajută la întărirea relațiilor din grup”, explică cercetătorul. Bârfa are un efect puternic moderat asupra prieteniei masculine. La femei, însă, legătura dintre bârfă și calitatea prieteniei este foarte slabă. Dr. Watson spune că prietenia feminină este caracterizată de intimitate, iar bârfa poate fi uneori chiar o amenințare la adresa prieteniei.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger