Ce e sărăcia? Elveția vs Burkina Faso

0

Ce înseamnă sărăcia? Este o întrebare la care răspunsurile pot fi foarte diferite în funcție de țară. O arată și două serii de interviuri cu oameni obișnuiți din Elveția, respectiv Burkina Faso realizate printr-un proiect internațional în cadrul căruia opt teatre și echipe de artiști documentează și pun în scenă o problemă globală – accesul la hrană.

 

saracie

 

Dacă în Elveția sărăcia înseamnă să nu ai bani să mergi la cinema, la restaurant sau în vacanțe, în Burkina Faso sărăcia înseamnă că fiecare zi este o bătălie. Elvețienii identifică sărăcia cu izolarea socială, cu lipsa banilor, adăpostului, chiar a iubirii. Ei recunosc că nu există sărăcie în Elveția. “Sărăcia e ceva cu care n-avem de-a face aici, poate în alte părți, poate e și vina lor…”, spune un intervievat.

În Burkina Faso, sărăcia e o boală socială. Să fii sărac înseamnă să trăiești la marginea societății. “Fără minimum de bani e ca și cum nu ai exista. Sărăcia e la baza tuturor problemelor sociale. Nici nu mai vorbim de visuri. Fiecare zi care vine e o victorie, iar fiecare zi trăită e o înfrângere. Fiecare zi e o bătălie. Sărăcia e o boală socială și nu sunt soluții pentru asta”, spune un tânăr. Sunt și cei care nu se simt săraci: “mă consider cel mai bogat pentru că sunt fericit să trăiesc cele mai nefericite lucruri. Sunt vremuri când nu am bani pentru nevoile cele mai de bază, dar nu m-am simțit sărac niciodată”.

 

 

Opt echipe de artiști din Belgia, Brazilia, Burkina Faso, Anglia, India, România, Africa de Sud și Elveția contribuie în cadrul proiectul “Hunger for Trade” la documentarea problemelor legate de hrană în fiecare țară, creând, astfel, un context global. Echipa din România, coordonată de regizoarea Gianina Cărbunariu, documentează acapararea de terenuri agricole din țară, iar documentarea va fi transpusă într-o piesă de teatru.
 
Puteți citi și:
 
Peste 640.000 de bătrâni din România sunt singuri. Campanie de strângere de fonduri pentru o bătrânețe mai ușoară
 
Viața fără lumină. Un filmuleț despre un sat fără electricitate


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger