Ce dezavantaje îți poate aduce frumusețea

0

Oamenii frumoși beneficiază de efectul de halou, eroarea cognitivă care ne face să le atribuim calități în plus, pe lîngă cele fizice: umor, inteligență, persuasiune. Frumoșii lumii au mai multă încredere în ei și trec prin viață ca prin apă. Dar e oare numai așa?

 

 

Uneori, își găsesc mai greu loc de muncă

 

O vorbă capitalist-cinică spune că rar o să vezi coborînd o femeie urîtă dintr-un Porsche negru, așa cum rar o să vezi o femeie foarte frumoasă în troleibuz. Dar dacă femeia foarte frumoasă vrea să-și facă singură banii, altfel decît din daruri?

După unele studii, femeile frumoase sunt dezavantajate cînd dau interviuri pentru joburi cu angajatori femei. Același lucru li se poate întîmpla și bărbaților dar mai rar.

 

Anumite joburi le sunt refuzate

Meserii care presupun stereotipuri de gen puternice, precum gardian la închisoare sau mecanic auto, le sunt refuzate femeilor prea frumoase. Uneori, acestea simt și că nu sunt luate în serios ca persoane și sunt tratate numai ca ornamente.

Bărbații frumoși au însă acces la orice fel de job, oricît de feminine ar fi considerate acestea: asistenți medicali, vînzători de lenjerie intimă, angajați ai departamentelor de comunicare și resurse umane.

 

Sunt percepuți ca mai puțin talentați

Și în acest caz, depinde cine îi judecă. Cînd judecăm talentele cuiva de sex opus, cădem mai puțin în capcana prejudecăților. Pe frumoșii de același sex cu noi îi nedreptățim mai des decît am crede. Același scepticism exagerat îl avem și cînd le judecăm succesul, pe care tindem să-l atribuim frumuseții lor, care se poate să fi contribuit într-o oarecare măsură dar nu în mod decisiv.

 

Sunt respinși social

Deși super-frumusețile sunt mai populari, există dovezi că sunt și respinse de membri ai aceluași gen. Cei care se află în relații stabile, tind să-i ignore programatic pe oamenii frumoși, pentru a nu-și pune în pericol aprecierea față de parteneri.

Mecanismul cel mai simplu de apărare al oamenilor frumoși e să socializeze mai mult cu alți oameni frumoși. Ceea ce ni se pare o dovadă de superficialitate sau narcisism e deseori doar o formă de adaptare a oamenilor binecuvîntați dar și oarecum marcați de norocul genetic.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger