Ce conţin mai exact cartofii prăjiţi de la McDonald’s

1

Acum trei luni, vă povesteam despre un american care a vrut să păstreze un hamburger de la McDonald’s timp de 30 de zile pentru a-i urmări evoluţia, dar l-a uitat în buzunarul hainei timp de doi ani, apoi l-a păstrat alţi 12, produsul refuzând încă să îmbătrânească. Acum, Wired.com ne arată ce conţin celebrii catofi prăjiţi de la McDonald’s, arătându-ne că ei înseamnă mai mult decât grăsime şi sare.

 

 

McDonald’s foloseşte soiuri de cartofi precum Russet Burbank, cu formă ovală şi un echilibru perfect între amidon şi zahăr. Zahărul în exces poate genera pete maronii pe cartofi în locurile în care sunt supra-caramelizaţi, lăsând în urmă un gust de ars. Aşa că, pentru orice eventualitate, cartofii sunt opăriți după ce sunt tăiaţi, îndepărându-se astfel surplusul de zahăr. Ei pot căpăta însă o nuanţă urâtă chiar şi după prăjire: fierul pe care îl conţin reacţionează cu compuşii fenolici din cartofi, conducând la decolorarea ţesutului. Aşa că industria foloseşte pirofosfat acid de sodiu, ionii de fosfat din acest compus blocându-i pe cei de fier şi păstrând cartofii albi pe durata întregului proces.

Mai demult, cartofii de la McDonald’s erau prăjiţi în untură de vită, însă dorinţa clienţilor de a consuma grăsimi mai puţin saturate a determinat trecerea la ulei vegetal la începutul anilor ’90. Uleiuri cu graduri diferite de saturație s-au combinat pentru a forma ceva ce aduce cu untura de vacă: ulei de rapiță (care conține grăsimi saturate în proporție de 8%), ulei de soia (16%), ulei de soia hidrogenat (94%) și “aromă naturală de vacă”, care conține proteine de grâu și lapte hidrolizate, ce pot fi sursa unor aminoacizi cu gust de carne. Cartofii sunt trecuți prin două ture de uleiuri vegetale: o dată la fabrică, unde sunt prăjiți parțial fără a fi rumeniți, și încă o dată în restaurantul în care sunt serviți. În a două tură se adaugă ulei de porumb și un aditiv numit tert-butil-hidrochinonă, care, în doze ridicate, le poate cauza tumori stomacale șobolanilor. McDonald’s folosește acest ulei la toate prăjelile, așa că el este depozitat în cisterne mari și se poate râncezi pe măsură ce oxigenul scoate hidrogenul din lipide. Aditivul mai sus amintit acționează pe post de antioxidant atunci când se întâmplă asta.

Potrivit Wired, cartofii pot fi înmuiați scurt într-o soluție zaharoasă pe bază de porumb, care aduce înapoi o cantitate suficientă din zahărul natural piredut prin opărire. Rezultatul este un înveliș exterior omogen care se caramelizează uniform. Consumatorii vor adăuga zahăr cartofilor mai târziu, când îi vor îneca în ketchup. La final este sarea. Cristalele de sare presărate după prăjire sunt suficient de mari pentru a fi absorbite rapid de uleiul fierbinte.

 

Puteți accesa și:

Cum arată un hamburger de la McDonald’s, vechi de 14 ani

FOTO Imagini de la deschiderea primului McDonald’s din Vietnam

VIDEO Produsele McDonald’s, între publicitate și realitate


Un comentariu

  1. “cartofii sunt înălbiţi după ce sunt tăiaţi” – bre, totb-ilor, daca tot va faceti site-ul in ultima vreme din traduceri (si imprumuturi), macar folositi un dictionar.

    Blanched inseamna in context culinar “oparit”, nu inalbit.

    Apoi traducerea o ia razna cu totul. “Potrivit Wired, cartofii pot fi înmuiați scurt într-o soluție zaharoasă pe bază de porumb, care îndepărtează îndeajuns de mult din zahărul natural îndepărtat prin înălbire.”

    Iar fraza pe Wired, ca tot am citit articolul acum 5 zile, suna asa: “A brief dip in a corn-based sugar solution replaces just enough of the natural sweet stuff that was removed by blanching. ” – Inca o data, e oparire, nu inalbire, si nu indeparteaza, ci tocma’ ca pune la loc.

    Lasand abilitatile de traducere coerenta deoparte, subiectul secundar ar fi sursele gandirii voastre originale.

    Daca alegeti sa ignorati mentiunea copyrightului din josul site-urilor precum Wired, Bored panda si altele, poate n-ar fi rau sa va schimbati denumirea, ca treaba asta cu tradusul materialelor altora e fix inside the box. Fix ce face toata lumea. Continut de calitate cu copy pasta. Meh.

Leave A Reply