Ce conțin, de fapt, popularele ”chicken nuggets”?

1

Specialiști de la Universitatea din Mississippi au disecat două bucăți de “chicken nuggets”, le-au analizat la microscop și au rămas uimiți. Mâncarea adorată de americani și nu numai conține, în cea mai mare parte, grăsime, piele și alte țesuturi, astfel încât acest produs nu își prea merită numele, trimițându-te cu gândul la bucăți de mușchi.

nuggets

Richard D. de Shazo, profesor de medicină și pediatrie la universitatea menționată, și Steven Bigler, patolog, au disecat bucățile de pui ca la o autopsie. Ei au ales două produse similare de la două restaurante fast-food diferite.

Primul nugget conținea 50% mușchi. Cealaltă jumătate conținea grăsime, vase de sânge și nervi, precum și cantități generoase de epiteliu (provenit din membrana organelor interne) și țesut. Asta înseamnă 59% grăsime, 25% carbohidrați și 19% proteine.

Nugget-ul de la cel de-al doilea restaurant conținea 40% mușchi scheletali, precum și cantități generoase de grăsimi și alte țesuturi, inclusiv țesut conjunctiv și oase măcinate. Adică 58% grăsime, 24% carbohidrați și 18% proteine.

“Am luat un produs foarte sănătos – carne slabă și albă – l-am procesat, l-am umplut cu zahăr, grăsimi și sare. Copiii adoră combinația asta”, spune de Shazo despre acest popular fel de mâncare.

Concluzia specialiștilor este că nugget-ul de pui este un produs care conține în cea mai mare parte grăsimi, iar numele lui induce consumatorii în eroare, întrucât componenta predominantă nu este carnea.

“Când puiul este procesat, rămâne niște carne pe oase. Există o tehnologie care permite desprinderea acestor resturi de pe os, care se amestecă apoi cu alte substanțe și rezultă o mâzgă pe care o prăjești și-i spui chicken nugget. E o combinație de pui, carbohidrați, grăsimi și alte substanțe care țin componentele împreună. Aproape că mâncăm un super-glue în unele restaurante fast-food”, explică medicul.

Sursa: The Atlantic


Un comentariu

  1. La primul “nugget” analizat au reiesit “59% grăsime, 25% carbohidrați și 19% proteine” care in total fac 103%. Undeva este o greseala 🙂 daca vreti sa verificati!
    Mersi!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger