O comunitate musulmană din oraşul german Nordersted îşi va construi o moschee care nu va fi prietenoasă doar cu Alah, ci şi cu mediul. Este primul caz în care un lăcaş de cult va deveni în acelaşi timp şi centrală eoliană, dat fiind că în fiecare minaret se vor afla turbine.
Moscheea, a cărei construcţie va costa 2,5 milioane de euro, a fost concepută de un arhitect din Hamburg, pentru care combinarea arhitecturii sacre şi a componentei ecologice este o continuare firească, clădirile realizate de el fiind, în cea mai mare parte, autosustenabile sau aproape autosustenabile. Turbinele eoliene vor fi încorporate în minaretele cu înălţime de 22 de metri, iar planurile preconizează instalarea unor panouri de sticlă în fiecare turn, astfel încât, în anumite momente ale zilei, lumina va fi filtrată, generând un spectacol luminos natural.
Deşi până în acest moment nu există vreo altă moschee eco, se pare că în cursa pentru stabilirea acestei premiere s-au mai înscris câţiva arhitecţi, dat fiind că un grup de misionari islamişti au demarat deja lucrările pentru ridicarea unei moschei prietenoase cu mediul, ce urmează să fie funcţională până la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Londra, în 2012.
Sursa: The Guardian
Foto: Flickr / kaldur