Autorii cărţilor The Millionaire Next Door şi The Millionaire Mind au intervievat peste 700 de milionari în dolari din mai multe ţări, timp de mai bine de 20 de ani, pentru a afla secretul succesului lor, aflăm de pe Time.com. Au descoprit că 80% dintre ei au făcut bani prin propriile lor puteri, acumulându-şi bogăţia pe parcursul unei singure generaţii şi au scos în evidenţă patru lucruri pe care le au în comun.
1. Majoritatea milionarilor sunt propriii lor şefi
În SUA, 20% dintre gospodăriile bogate sunt conduse de oameni ieşiţi la pensie, iar din restul de 80%, peste două treimi au în frunte oameni care-şi conduc singuri afacerile. Mai puţin de una din cinci gospodării (în jur de 18%) e condusă de un profesionist sau afacerist care este propriul lui şef, aceştia având şanse de patru ori mai mari să fie milionari decât cei care lucrează pentru alţii. Milionarii consideră riscant să lucreze pentru altcineva, pentru că există posibilitatea concedierii sau ca şeful lor să ia o decizie proastă. Vor să deţină controlul asupra propriului destin şi sunt foarte încrezători în forţele lor. Cercetările au arătat, de altfel, că încrederea în sine sporeşte veniturile. Pe lângă asta, muncesc mult – în doar două din ţările în care au fost luate interviurile, oamenii fără şefi nu lucrează mai mult decât salariaţii.
În spate se află satisfacţia dată de autonomie. Studiile au arătat că oamenii sunt mai satisfăcuţi când lucrează pentru ei şi nu pentru alţii; pentru a atinge acelaşi nivel de satisfacţie ca atunci când ar lucra pentru ei, angajaţii ar trebui să câştige de 2,5 ori mai mult.
2. Milionarii îşi aleg carierele în mod strategic
Nu pornesc o afacere de care sunt neapăraţi pasionaţi şi pentru care au experienţă. Pornesc o afacere despre care cred că va aduce bani. Se orientează spre zone cu cereri mari şi oferte mici. Deşi asta pare de bun simţ când vine vorba de afaceri, majoritatea oamenilor nu fac asta. 63% dintre antreprenori recunosc că afacerile lor nu au un avantaj competitiv, în timp ce doar o treime spun că au căutat o idee bună de business. Milionarii se mândresc că gândesc diferit faţă de majoritatea oamenilor, căutând pieţe subaproviozante şi oportunităţi ascunse. Companiile pe care le înfiinţează nu sunt sexi de regulă, intrând în categoria “monoton-normal” (sudură, licitaţii, ferme de orez, parcuri de rulote, dezinsecţie, comerţ cu monede şi timbre, pavare de drumuri etc.) Deşi spun că gândesc diferit şi că fac lucrurile pe cont propriu, 94% dintre milionari susţin că e foarte important să se înţeleagă bine cu ceilalţi.
3. Nu sunt genii, dar au o etică a muncii puternică
Cercetătorii nu au găsit o corelaţie statistică substanţială între performanţa intelectuală a oamenilor şi veniturile lor, iar asta s-ar putea datora, în parte, faptului că oamenii “mai deştepţi” nu-şi asumă riscuri. Apoi, antreprenoriatul se bazează pe ideea de leadership, iar anumite cercetări au arătat că oamenii super deştepţi nu sunt buni lideri. În schimb, oamenii care ajung milionari muncesc foarte mult. Când au fost întrebaţi ce complimente primeau de la profesori, un răspuns des răspândit a fost: “de nădejde”, iar când au fost întrebaţi ce au învăţat în facultate, 94% dintre milionari au răspuns: “o etică puternică a muncii”.
4. Sunt zgârciţi
Când autorii cărţii The Millionaire Mind i-au intervievat pe bogaţi, nu au vrut ca ei să se simtă inconfortabil. Aşa că au închiriat un apartament luxos în Manhattan şi l-au aprovizionat cu patru tipuri diferte de pâté, trei tipuri de caviar şi multe sticle de vin bun. Milionarii nu s-au simţit însă confortabil în faţa acestei opulenţe. Când i-a fost oferit vin, unul dintre intervievaţi a spus că el bea doar două tipuri de bere: gratuită şi Budweiser. Apoi, 50% dintre milionari nu au plătit niciodată mai mult de 400 de dolari pe un costum, iar 10% n-au dat mai mult de 195 de dolari. Dacă vezi pe cineva într-un costum de 1.000 de dolari, se arată în The Millionaire Next Door, sunt multe şanse să nu fie milionar: “Pentru fiecare milionare care are un costum de 1.000 de dolari, există cel puţin şase proprietari de asemenea costume care au venituri anuale de 50.000 până la 200.000 de dolari, dar care nu sunt milionari”.
Mai departe, peste jumătate din oamenii intervievaţi nu au plătit niciodată mai mult de 30.000 de dolari pe o maşină. Cifrele arată că membrii majorităţii gospodăriilor bogate din SUA nu conduc autoturisme de lux, doi din trei proprietari de automobile de lux străine din ţară nefiind milionari. Majoritatea milionarilor, scriu autorii, sunt cumpătaţi, nu prea materialişti, se gândesc foarte mult cât cheltuiesc, timpul petrecut pentru planificarea viitorului financiar fiind mai mare decât cel petrecut cumpărând produse de lux.
Puteţi citi şi:
Un milionar britanic şi-a dedicat viaţa creşterii gorilelor şi eliberării lor în sălbăticie
Milionarul excentric care a trăit cu 500 de dolari pe lună
Un mogul chinez oferă hrană de 1 milion de dolari americanilor săraci
O milionară chineză s-a angajat măturătoare pentru a da un exemplu copiilor ei