Ce au în comun dependenții de cola și cei de metamfetamină

0

Un nou studiu publicat de Academy of General Dentistry (AGD) susține că marii consumatori de cola – cunosc, de pildă, oameni care, fără doi litri pe zi, nu se simt oameni – se expun riscului de a avea dinții și gingiile foarte asemănătoare cu cele ale unui dependent de metamfetamină.

k-bigpic

Pentru realizarea studiului, a fost analizată îndeaproape dantura unui consumator de metamfetamină, a unei persoane care fusese timp îndelungat dependent de cocaină și a uneia care, timp de câțiva ani, a consumat doi litri de cola pe zi. Toate cele trei substanțe, legale sau nu, conțin acizi care determină erodarea semnificativă a danturii, astfel încât la finalul studiului s-a constatat că distrugerea dinților și a gingiilor în cele trei cazuri era similară. De vină, spun specialiștii, este acidul citric din cele trei substanțe.

”PH-ul celor mai multe băuturi carbogazoase este foarte apropiat de cel al oțetului,” spune Jeffrey M. Cole, coordonatorul studiului. În ceea ce privește băuturile cu o mare concentrație de zahăr, efectele negative asupra danturii sunt încă și mai ridicate. ”Placa bacteriană metabolizează zahărul în acid, astfel încât odată metabolizate sucurile cu mult zahăr de către placă, ridică și mai mult aciditatea.” Experimentul publicat în  General Dentistry arată astfel că erodarea dinților în toate cele trei cazuri analizate era comparabilă.

Specialiștii spun că, dacă avem de gând să ne cultivăm plăcerea de a consuma astfel de băuturi carbogazoase, ar fi recomandat să consumăm băuturi dietetice, pentru a reduce atacul acid, și apoi să ne clătim gura cu apă. De asemenea, nu este de dorit să consumăm constant pe parcursul unei zile astfel de sucuri, cele mai indicate momente fiind în timpul meselor, când se secretă mai multă salivă, aceasta contribuind la normalizarea nivelului de acid din gură. Un alt truc ar fi mestecarea gumei fără zahăr și, bineînțeles, ideal ar fi să facem cel puțin două vizite la dentist anual.

Sursa: Yahoo News

Foto: Jezebel.com


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger