Call of the Wildman, una dintre cele mai de succes emisiuni de pe Animal Planet, este ţinta unor acuzaţii lansate de publicaţia Mother Jones care, în urma unei ample investigaţii, susţine că realizatorii emisiunii înscenează prinderea animalelor, pe care le sedează şi le supun unor tratamente care încalcă legislaţia în materie de drepturile animalelor. O parte dintre acuzaţii au fost confirmate de realizatori, care susţin însă că vina aparţile companiei de producţie. În prezent, autorităţile americane analizează acuzaţiile, pentru a decide dacă vor deschide sau nu o anchetă.
Turtleman, gazda emisiunii “Call of the Wildman”. Foto: Kentucky.com
Potrivit publicaţiei Mother Jones, în spatele emisiunii sus menţionate se află “o cultură care a tolerat activităţi suspecte din punct de vedere etic şi legal, printre care folosirea unor animale cărora le-au fost administrate sedative, ceea ce încalcă legea federală; procurarea unor animale sălbatice, care au fost apoi ‘capturate’ pe platoul emisiunii, ca parte din scenariu; falsificarea informaţiilor oferite în documentele legale, în legătură cu activitatea echipei de filmare.”
Miza emisiunii Call of the Wildman este aceea de a prinde, cu ajutorul celor doi prezentatori, animalele dăunătoare din casele şi curţile oamenilor, pe care aceştia le eliberează în natură, însă investigaţia citată arată că, de fapt, animalele respective nu sunt prinse la faţa locului, ci “plantate” acolo de realizatorii emisiunii, adesea fiind sedate în prealabil. Oficialii Animal Planet au confirmat faptul că unele dintre animale nu au beneficiat de tratamentul cuvenit, acuzând însă firmele contractate pentru încălcarea cadrului legal şi a principiilor de etică ce stau la baza postului Animal Planet.
Unul dintre cazurile celebre investigate de jurnaliştii americani este o ediţie e emisiunii, în care gazdele Call of the Wildman au pornit în căutarea unui raton suspectat că ar fi infestat cu rabie, care îşi găsise adăpost în subsolul unei case, terorizându-i pe locatari. În cadrul acestei emisiuni, aşa-numitul Turtleman, prezentatorul principal, a descoperit în subsol o femelă de raton, neinfestată, care născuse de curând câţiva pui, la rândul lor adăpostiţi în casa familiei din Kentucky. Dezmodământul emisiunii a fost recuperarea puilor şi eliberarea lor, alături de mamă, în natură. În spatele scenariului oficial, jurnaliştii au descoperit însă, în urma unor interviuri şi cercetări, că ratonul “descoperit” era, de fapt, mascul şi că fusese adus pe platou, asemenea puilor, de personalul specializat în capturarea animalelor folosite la filmări. Potrivit unor surse citate de Mother Jones, aceste animale sunt luate din crescătorii sau prinse cu ajutorul capcanelor, fiind folosite apoi în scenariile emisiunii. Mai mult, când puii de raton au fost aduşi, după terminarea filmărilor, la sediul Kentucky Wildlife Center, personalul specializat al organizaţiei susţine că animalele erau aproape moarte, atâta vreme cât fuseseră sedate şi nu avuseseră parte de îngrijirile cuvenite, în ciuda avertismentelor primite. Unul dintre pui a şi murit, de altfel, în urma emisiunii.
Atât oficialii Animal Planet, cât şi ai companiei Sharp, care se ocupă de producţia emisiunii în cauză, au confirmat că apelează la înscenări, invocând însă beneficiile pe care le aduc acestor animale care, altfel, ar risca să fie eutanasiate, susţin reprezentanţii. Persoanele contractate de casa de producţie sunt nevoite să semneze clauze de confidenţialitate, a căror încălcare ar aduce după sine plata unor despăgubiri şi de un milion de dolari.
Alte cazuri investigate de Mother Jones arată că, uneori, animalele sunt transportate fără autorizaţiile necesare sau că, aşa cum s-a întâmplat în cazul unei zebre “evadate” dintr-o fermă, animalele sunt sedate în timpul filmărilor, ceea ce contravine legislaţiei în vigoare. Zebra în cauză, obţinută dintr-un parc natural, “abia dacă mai putea merge în timpul emisiunii,” arată sursele citate de publicaţie, însă realizatorii neagă folosirea vreunei substanţe tranchilizante. În altă ocazie, când Turtleman a fost chemat să salveze un coafor de invazia liliecilor, casa de producţie a apelat ulterior la o firmă de deratizare, pentru a scăpa de liliecii morţi (deşi, oficial, toate animalele fuseseră eliberate în siguranţă).
Între timp, Animal Planet a modificat pe alocuri regulamentul folosit în timpul filmărilor, însă nici noul cod nu garantează respectarea drepturilor animalelor. Autorităţile americane analizează în prezent acuzaţiile aduse postului de televiziune, urmând să decidă dacă va deschide o anchetă.
Sursa: Mother Jones