CE ar putea fixa noi tinte pentru reducerea emisiilor

0

Acum cateva zile, Comisia Europeana (CE) a prezentat o analiza privind costurile, beneficiile si noile optiuni prin care UE poate urca targetul initial de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera de la 20% pana la 30%, fata de nivelul emisiilor din 1990. Comisia a adus ca principal argument in favoarea propunerii lor tocmai criza economica, dar si reducerea preturilor pe piata de carbon. Acesti doi facori au facut ca pretul initial estimat de CE sa fie considerabil mai mare decat pretul real, iar conform Comisarului Connie Hedegaard, o trecere spre o tinta mai ambitioasa de 30% ar cauza o cheltuiala suplimentara de doar 0,2% din PIB-ul Uniunii.

Comunicatul intitulat “Cum sa revigoram negocierile internationale de schimbari climatice” ne prezinta cateva date interesante. Conform Comisiei, costul absolut al reducerii emisiilor cu 20% a scazut de la 70 de miliarde la 48 de miliarde de euro pana in 2020, ceea ce ar reprezenta 0,32% din PIB-ul European. In acest context, o reducere cu 30% ar insemna o cheltuiala de 81 de miliarde de euro, ceea ce depaseste cu “doar” 11 miliarde suma initiala.Este de mentionat si faptul ca CE nu cere adoptarea unui nou target, ci doreste pur si simplu o “dezbatere deschisa si activa” pe acest subiect. Si dezbaterea poate fi una interesanta. Din primele reactii, se pare ca Regatul Unit ar fi in favoarea unui plan mai ambitios, iar Germania si Franta sunt precaute in a saluta o decizie de acest gen.

Vocile critice vehiculeaza deja ca, in ciuda targeturilor ambitioase din partea Comisiei, nu au avut loc schimbari spectaculoase in profilul industriei europene, iar reducerile de emisii se datoreaza crizei economice in primul rand, cum a recunoscut, de altfel, si Comisia. Comunicatul Comisiei urmeaza sa fie inaintat institutiilor UE, unde se vor incepe primele dezbateri pe aceasta tema.

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger