Ce alegeți – banii sau statutul?

0

Ați vrea să fiți un pește mare într-un iaz mic sau pește mic într-un iaz mare? Cu alte cuvinte, ce ați alege între mai mulți bani și o poziție socială mică în comparație cu alții și mai puțini bani dar o poziție respectabilă?

Întrebarea este explorată în amănunt în această carte . Acum cîțiva ani, s-a făcut un studiu în care participanților li se prezentau circumstanțe personale ipotetice și erau rugați să aleagă.

Situațiile erau de genul: ce ai alege între un cîștig de 50 000 de dolari pe an, ceilalți cîștigînd 25 000 și un cîștig de 100 000 de dolari pe an, cu condiția ca restul din jurul tău să cîștige 200 000.

Sau: ai alege să ai 12 ani de educație cînd ceilalți au numai 8 sau 16 ani de educație cînd ceilalți au 20? Un IQ de 110 cînd ceilalți au 90 sau un IQ de 130 cînd ceilalți au 150?

Rezultatele au fost clar în favoarea unei poziții relative mai bune decît a uneia absolute mai bună. Oamenii gîndesc și apreciază prin comparație și o situație mai bună nu e de ajuns dacă alții au o situație și mai bună. Cu alte cuvinte, statutul poate fi mai important decît banii.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger