Ce aflăm de la câinii de companie despre economia României și a lumii

2

După cum arată un amplu material din The Atlantic, numărul câinilor de companie poate fi analizat ca indicator economic. Dacă SUA sunt cel mai mare iubitor de căței la nivel global, creșterea semnificativă a numărului de patrupede în India arată schimbările socio-economice pe care le traversează această țară. Cât despre România, faptul că din ce în ce mai puțini primesc în case câte un câine ar arăta că situația economică e cam instabilă.

 

Potrivit unui studiu realizat recent de Euromonitor International, care analizează dinamica tendințelor de a ne înconjura cu animale de companie – câini, în cazul de față -, India, cea de-a doua țară a lumii ca număr de locuitori, a fost până nu demult una dintre cele mai reticente prietene ale cățeilor. Sărăcia este un factor major care contribuie la această statistică – doar 4 câini la 100 de locuitori, spre deosebire de un câine la fiecare 4 americani -, însă în ultimii ani cifrele au început să se schimbe, odată cu apariția unei clase cu putere de cumpărare mai mare. Astfel, în intervalul 2007-2012, în India au apărut cu 58% mai mulți câini de companie.

Dacă analizăm tabelul de mai sus, observăm că topul primelor cinci țări în ceea ce privește creșterea ratei de adopție a cățeilor este dominat de India, Filipine, Venezuela, Rusia și Argentina. La polul opus, al țărilor în care acest fenomen a scăzut considerabil în ultimii cinci ani, odată cu declanșarea crizei economice, se situează cinci țări, dintre care trei europene. Imediat după Grecia, unde numărul câinilor de companie a scăzut cu 2,9%, se situează România, unde scăderea este sensibilă, de 4,2%, în acest moment existând în țară circa 4,1 milioane de câini de companie. Nu se precizează dacă autorii studiului au luat în calcul și numărul câinilor comunitari, care, pentru mulți locuitori ai orașelor mari, pot fi considerați cel puțin parțial animale de companie. Rata mare de adopție a cățeilor de casă, la un loc cu toate cheltuielile aferente acestui fenomen, denotă o situație economică cel puțin stabilă, iar destabilizarea acesteia era un bun indicator al instabilității economice.

Urmărind celelalte concluzii ale cercetării, aflăm că Brazilia are cel mai mare număr de căței de talie mică pe cap de locuitor. Cum clasa de mijloc a acestei țări se află în expansiune, tinerii câștigând mai mult și având copii la vârste mai avansate, un bun ”substitut” temporar al acestora din urmă se dovedesc cele 20 de milioane de câini mici și foarte mici.  Cum un câine nu vine niciodată singur, antreprenorii brazilieni s-au dovedit prompți, oferind o întreagă gamă de servicii canine: patrupedele sunt binecuvântate de preoți, unele sunt transportate cu taxiuri speciale pentru animale, altele au parte de operații estetice  sau de împerecheri la așa-numitele ”love motel”-uri canine.

La polul opus se află țările Orientului Mijlociu, unde numărul proprietarilor de câini este mic – doar doi câini la o mie de persoane -, iar rasele preferate sunt cele de talie mare, câinii fiind folosiți la vânătoare sau pentru pază, nu pentru companie. De asemenea, țările arabe au și cele mai aspre reguli în privința deținerii de astfel de animale, Arabia Saudită interzicând, de pildă, în 2006, vânzarea câinilor și pisicilor. În Dubai, totodată, este interzis locuitorilor să aibă aproape câini din 16 rase, printre care Husky, Doberman și Rottweiler.

Revenind pe meleaguri europene, aflăm că Norvegia și Elveția, deși nu se află printre țările cu cei mai mulți stăpâni de animale de companie, sunt cei mai mari cheltuitori pe hrană de câini. În concordanță cu standardele ridicate de viață din aceste țări sunt și tipurile de hrană preferate: cele ”organice” și ”de dietă”, vândute în cantități mici, dar la prețuri mari. Această tendință e catalogată de către comercianții de hrană pentru animale drept ”premiumizare.” La celălalt pol se află Vietnam, unde sunt cheltuiți cei mai puțini bani pe mâncare pentru câini, aceștia fiind hrăniți cu resturi.

Sursa: The Atlantic


2 comentarii

  1. Aveți mare dreptate, Livia Cimpoeru. Studiul ia în calcul numai numărul câinilor de companie declarați oficial, nu și pe cel al adopțiilor de maidanezi. Interesant este însă că în țările europene a scăzut mult în ultimii ani numărul cățeilor de companie.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger